KAMPEN OM NORGE

KAMPEN OM NORGE

Regi:
Werner Buhre, Martin Rikli
Lengde:
1t 20m
År:
1940
Originaltittel:
Kampf um Norwegen - Feldzug 1940
Land:
Tyskland
Språk:
Tysk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Den tyske propagandafilmen om invasjonen av Norge, KAMPEN OM NORGE var bestilt og betalt av Wehrmacht. Den tyske krigsmakten yndet å dokumentere sine ulike invasjoner – også den i Norge – men filmen ble aldri vist i Tyskland under krigen. Hvorfor er uvisst; det er absolutt en mulighet for at Goebbels propagandadepartement mente at filmen var for saklig. Ble filmen rett og slett for realistisk (vi ser tyske soldater dø), pedagogisk fortellende og for lite heroiserende? Det vi vet er at filmen er et unikt historisk dokument, både som krigs- og filmhistorie. Invasjonen av Narvik er viet stor plass.

Etter 1945 forsvant filmen – lenge trodde man at den var ødelagt da Berlin ble bombet. Til alle krigshistorikeres store overraskelse dukket den opp igjen høsten 2005, da høgskolelektor og medieviter Jostein Saakvitne kom over en kopi på en nettauksjon. Filmen besto av fem 35mm ruller og var den antatt tapte KAMPEN OM NORGE.

Til å være laget som krigspropaganda er filmen overraskende saklig og omhyggelig i sin framstilling av det tyske felttoget i Norge. Norsk Filminstitutt eier i dag rettighetene og har digitalisert filmen.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap selges i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 20.10.18 Kl. 15:00