
Just a movement
- Tilhører tema:
- Trap presenterer: Tidløs reise
Filmen dokumenterer historien til Omar Blondin Diop fra det øyeblikket han som maoist og studentaktivist i Nanterre i Frankrike i 1967 blir foreviget av Jean-Luc Godard i en bi-rolle i hans film La chinoise.
Omars aktivisme får ham utvist fra universitetet og han returnerer til Sénégal og tar del i politisk aktivisme mot sittende president Léopold Senghor og den franske økonomiske innflytelsen i Vest-Afrika. Når Omar Blondin Diop blir arrestert for å planlegge kidnapping av den franske ambassadøren i 1973, blir han sendt til fangeøya Gorée og så drept. Filmen lar oss møte folk som arbeidet med Diop for politisk endring og historien fortelles i innsiktsfulle ordlag. Men filmen er mer enn dette. Den adapterer den eksperimentelle formen til Godards La chinoise, som i sin tid var filmskaperens utforsking av den franske politiske studentaktivismen og maoismen, i bevegelsens tidlige fase. Vi får se en rekke klipp fra Godards film og Godard selv i intervju snakke om filmen. Tidlig i filmen ser vi Godard si at det visuelle mediet også representerer en ideologi som må ta slutt. Et av hans grep i å sette filmen fri er å rive ned skillet mellom dokumentar og fiksjon.
Le Chinoise fremføres som i det virkelige, samtidig ved å bruke skuespillere som Juliet Berto og Jean-Pierre Léaud, men hvor Omar Blondin Diop som seg selv bringes inn til å holde en forelesning. Juste un mouvement er laget på eksakt samme måte og som hos Godard er filmskaperne synlige og hørbare i prosessen. Vi får være med og se filmens deltakere bli instruert og forklart denne metodikken, før det hele begynner.
Godards La chinoise-referanse spiller på den kinesiske politiske innflytelsen og Maos røde bok. Meessens Juste un mouvement finner sted i vår tid i et Sénégal hvor den kinesiske innflytelsen er av en helt annen natur, hvor det er donasjoner som bygger opp en langsiktig diplomatisk relasjon av underliggende kapitalistisk hensyn. Filmen håndterer dette samspillet på elegant måte som gir tankegods både til to epoker med politisk aktivisme, samt også til det formmessige samspillet til hva film kan være. Juste un mouvement er ikke en nyinnspilling av La chinoise per-se, men filmen er en Dakar-basert adapsjon og en hyllest til Godards nytenking som filmskaper.
Merk: Filmen vises med engelske undertekster.