Jomfrukilden

Jomfrukilden

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
1t 29m
År:
1960
Originaltittel:
Jungfrukällan
Medvirkende:
Max von Sydow, Brigitta Valberg, Gunnel Lindblom, Brigitta Pettersson
Land:
Sverige
Språk:
Svensk tale (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Ingmar Bergman 100 år

Ingmar Bergman 100 år! Cinemateket viser Bergman-klassikere gjennom hele 2018.

JOMFRUKILDEN er et sterkt og intenst drama om det gode og det onde - uskyld og skyld.

Filmen er lagt til middelalderen og Sven Nykvist lot seg inspirere av Akira Kurosawas Rashomon i sitt fotoarbeid. Filmen ga Ingmar Bergman i 1961 en Oscar for beste utenlandske film, samt kritikerprisen i Cannes. En av dem filmen gjorde stort inntrykk på var Wes Craven, som brukte den som utgangspunkt for The Last House on the Left, der han flyttet handlingen til sin egen samtid, fjernet den religiøse rammen og gjorde fortellingen enda mørkere.

Den unge jenta Karin er på vei til kirken da hun blir overfalt, voldtatt og drept av et gjeterfølge. Hennes halvsøster, Ingeri, er vitne til det som skjer og gjenkjenner derfor gjerningsmennene når de søker ly hos hennes foreldre. Når datterens kjole plutselig vises frem forstår også de andre hva som har hendt, og Karins far Töre tar en grusom hevn.

Verdensberømt filmskaper, legendarisk teaterregissør og enestående forfatter. Ernst Ingmar Bergman – født 14. juli 1918 i Uppsala, død 30. juli 2007 på øya Fårö – er en av tidenes viktigste kunstnere. I 2018 er det 100 år siden Bergman ble født, et jubileum som markeres over hele verden. Cinemateket i Tromsø viser et bredt spekter av mesterens filmer gjennom hele året, og vi starter med JOMFRUKILDEN.

Merk: filmen vises med engelske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 22.02.18 Kl. 18:00
  • søndag 25.02.18 Kl. 18:00