Kortfilmer av Joachim Trier

Kortfilmer av Joachim Trier

Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Tre spennende kortfilmer av Joachim Trier!

Procter

Procter er en ensom og fremmedgjort kontorist. En dag blir han vitne til et selvmord i kjellergarasjen der han bor. En person lar seg brenne inne i en bil, og han har til overmål filmet selvmordet med et videokamera. På et øyeblikks innskytelse rapper Procter kameraet og utvikler deretter et nærmest fetisjistisk forhold til filmen han finner i kameraet. Den viser seg å være et dokument over naboens liv, som viser ham robotaktig utføre sine daglige gjøremål (pusse tenner, spise frokost), et liv som til slutt kulminerer i selvmordet. Ikke bare er videofilmen en tydeliggjøring av disse dagligdagse aktivitetenes skjær av tomme ritualer, men naboens liv er slikt et speilbilde av Procters egen tilværelse at han plutselig ser sitt liv utenfra, og finner det meningsløst.

2002, 18 min

Still

Filmen foregår i hodet på en gammel mann i ferd med å dø av hjerteattakk i en park, og nøkkelspørsmål i hans liv rulles opp for hans indre blikk. Det dreier seg om tapt kjærlighet og tapte ambisjoner, men fortalt i et frapperende stream-of-consciousness-aktig filmspråk.

2001, 20 min

Pietà

Pietá handler om sorgen som en ung manns uforståelige, plutselige selvmord skaper hos hans mor og hans beste venn. Filmen er skutt i svart/hvitt, og er den mest visuelt stiliserte i trilogien, preget av omhyggelig koreografering av personer og kamera, noen ganger i lengre, forseggjorte sequence shots. Filmen knytter således an til den klassiske europeiske kunstfilmen.

1999, 16 min

Omtaler: Dag Sødtholt

PIETÁ

I PIETÁ står en ung gutts selvmord sentralt. Tilbake står en knust mor, og hans bestevenn. Den er i svart-hvitt, Trier leker seg med kameraet og bruker utsnitt og vinkel til å fremheve filmens budskap og tema. Trier har sagt at han var inspirert av renessansekunsten, og tittelen er en direkte referanse til Michelangelos kjente skulptur, Pietá, av jomfru Maria med sin døde sønn i fanget.

Storbritannia 2000

Regi: Joachim Trier

Medv: David Birkin, Dick Fontaine, Leo Gregory, Caroline Langrishe, Greg Sheffield, Christopher Sutton

Spilletid: 19 min

Språk: Engelsk


STILL

I STILL faller en mann om midt i en park med akutt hjerteinfarkt. I minuttene som følger ser han fragmenter av sitt liv, gamle minner, ambisjoner han aldri fikk realisert, tapt kjærlighet. Hva står man igjen med når livet brått ser ut til å være slutt?

Storbritannia 2001

Regi: Joachim Trier

Medv: Peter Bayliss, Jamie Bradley, David de Keyser, Stuart Fox, Rachel Kirby

Spilletid: 20 min

Språk: Engelsk

PROCTER

Procter, hovedpersonen i siste film med samme navn, finner en video etterlatt av sin avdøde nabo. Filmen viser naboen som gjør enkle, hverdagslige ting, igjen og igjen. Den viser også selvmordet, og Procter bli besatt av å forstå mer av naboens liv, hvorfor han lagde filmene, og kanskje også hvorfor han valgte å ta sitt eget liv. Filmen kan virke noe enklere i sin stil enn de to andre, men den har et dypere budskap det kan ta tid å oppdage.

Norge/Storbritannia 2002

Regi: Joachim Trier

Medv: Ray Eves, Maggie Holland, Michael Hucks, Derek Hutchinson, John Joyce, Zoe Thorne

Spilletid: 18 min

Språk: Engelsk

Trivia: Eskil Vogt, av mange kjent som Triers faste med-manusforfatter, kan skimtes i en scene i STILL, der han passerer det unge kjæresteparet rett ved en fotoautomat. Den samme fotoautomaten er sentral i en av Vogts egne, prisbelønte filmer.

Medlemskap og billetter til filmklubben kjøpes i døra før hver forestilling.

Tidligere visninger:

  • lørdag 14.04.18 Kl. 15:00