JACKIE BROWN [35mm] Se trailer

JACKIE BROWN [35mm]

Regi:
Quentin Tarantino
Lengde:
2t 34m
År:
1997
Manus:
Quentin Tarantino
Medvirkende:
Samuel L. Jackson, Pam Grier, Bridget Fonda, Robert De Niro, Robert Forster, Michael Keaton
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket
Tilhører tema:
Fokus: Quentin Tarantino

Six players on the trail of half a million dollars in cash. There's just one question: who's playing who?

JACKIE BROWN er et to og en halv time langt ambisiøst verk, som skiller seg klart fra sine to forgjengere. Likevel er du aldri i tvil om at du ser en film av Quentin Tarantino. Til grunn for filmen ligger Rum Punch, en kriminalroman av den kjente amerikanske forfatteren Elmore Leonard som Tarantino har vært tilhenger av i mange år. Da han i sine ungdomsdager som butikktyv nasket med seg Leonards roman The Switch, var det avgjort for Tarantino: En dag skulle han lage en film basert på en av forfatterens bøker.

Filmens tittelperson Jackie Brown spilles av den legendariske Pam Grier, et av Tarantinos største idoler, først og fremst kjent for sine mange såkalte blaxploitation-filmer på 70-tallet. Jackie Brown, eller Burke som hun heter i Leonards roman, er i Ordell Robbies tjeneste. Hun arbeider i et lite flyselskap, og smugler penger inn i USA for Ordell. En dag blir hun stoppet av to politiagenter med penger og dop i flybagen sin, og hun tvinges til å samarbeide. Hun forteller Ordell om avtalen hun har gjort med politiet, men forsikrer ham om at hun lurer dem. I virkeligheten prøver Jackie å spille de to partene opp mot hverandre og selv komme ut av knipen med begge bena plantet i fri jord og en god slump penger i tillegg. For å få til dette må hun bruke alt hun har av kvinnelist og erfaring fra Los Angeles' hardbarkede gater og til enhver tid være et skritt foran både Ordell og politiet. Hun trenger all den kløkt hun er i besittelse av og mer til. Ordell på sin side er i ferd med å avslutte sin kriminelle karriere og trekke seg ut med pengene han har tjent på ulovlig våpensalg. Risker av den typen Jackie innebærer er ikke det han trenger nå, og med flere tidligere drap på samvittigheten er han ikke fremmed for tanken på å rydde henne av veien. Men hun leverer pengene han fremdeles har i Mexico først, før han lar Mr. Smith & Wesson tale.

Jackies fribillett kommer i form av kausjonisten Max Cherry. Han flettes inn i forviklingene gjennom Ordell som leier hans tjenester. Cherry forelsker seg hodestups i Jackie, og er hennes eneste solide ankerfeste i et spill der det eneste hun er sikker på er at hun ikke kan stole på noen. Max er uselvisk inntil det patetiske og vil trekke seg ut av bransjen han opererer i. Han er lei av å hjelpe små og store kjeltringer med å løse deres problemer, og i Jackie ser han endelig en vei ut av sin egen triste tilværelse. Men Jackie spiller et høyt og livsfarlig spill, og vet at det trengs en stor porsjon flaks og dyktighet, og en evne til å holde hodet kaldt under press som hun slett ikke er sikker på at hun innehar...

Filmen vises fra nydelig 35mm-format.

Tidligere visninger:

  • mandag 20.05.19 Kl. 20:00
  • torsdag 23.05.19 Kl. 18:00