IVAN DEN GRUSOMME

IVAN DEN GRUSOMME

Regi:
Sergei Eisenstein
Lengde:
3t 7m
År:
1944/1958
Originaltittel:
IVAN GROZNYY
Medvirkende:
Nikolai Cherkasov, Lyudmila Tselikovskaya, Serafima Birman 
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Russisk tale (engelske undertekster)
Aldersgrense:
9 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Dette er et storslagent historisk drama som skildrer livet til tsar Ivan IV (med tilnavnet «den grusomme», spilt av Nikolaj Tsjerkassov), kjærligheten hans til tsarinnen Anastasia (Ludmila Tselikovskaja) og konflikter med bojarene og den russisk-ortodokse kirken.

Sergei Eisensteins storverk om Ivan Den Grusomme ble i Vesten i sin tid oppfattet som pur, sovjetisk propaganda, mens Stalin bannlyste den andre delen av filmen umiddelbart grunnet det han oppfattet som en klar, kritisk brodd til regimet. Eisensteins karriere, med stikkord som sensur, Stalin-prisen, overvåkning og formalisme, blir berørt. Eisenstein skildrer her skyggesidene og megalomanien ved den første tsaren av det nye Russland. En klar parallell til samtidens Josef Stalin. Filmen ble utgitt på en tid hvor Stalin selv så gjennom all sovjetisk film, og med et fingerknips kunne fremme eller begrave en film.

Første del hadde premiere i 1944, andre del først i 1958 på grunn av politisk sensur. Filmene var et bestillingsverk av kommunistpartiet og skulle inngå i en trilogi, men serien ble aldri fullført fordi regissøren ble syk og døde i 1948. Ivan den grusomme ble spilt inn på Mosfilms anlegg i Kasakhstan.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

MERK: Filmen vises med engelske undertekster.

Billetter:

  • lørdag 10.04.21 Kl. 15:00