Intet nytt fra vestfronten (1979)

Intet nytt fra vestfronten (1979)

Regi:
Delbert Mann
Lengde:
2t 9min
År:
1979
Originaltittel:
All Quiet on the Western Front
Manus:
Paul Monash (basert på Erich Maria Remarques bok)
Medvirkende:
Richard Thomas, Ernest Borgnine, Ian Holm, Donald Pleasence, Patricia Neal, Mark Drewry, Paul Mark Elliot
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket
Tilhører tema:
Filosofisk filmaften

Velkommen til filosofisk filmaften på Cinemateket, med denne sterke filmatiseringen fra 1979 av verdens mest kjente antikrigsroman.

Tyskland 1914. I en fullsatt sal sitter en gruppe pur unge menn og lytter med hodene høyt hevet, på deres leders tale om æren ved å slåss for sitt land. Med sterk, ungdommelig glød og patriotisme lengter de etter å begi seg ut til fronten for å delta i den glorifiserte krigen. En krig som skal gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men de får raskt erfare at det er langt mellom dikt og virkelighet, når de havner midt i det brennende infernoet. I Europas endeløse skyttergraver utkjemper guttene meningsløse kamper om noen få meter sønderbombet mark - og tvinges til å drepe andre gutter som ellers kunne vært deres beste venner. Her finnes ingen helter. Hverken levende eller døde. Bare døde gutter…

Den tyskfødte Erich Maria Remarques roman blir ofte kalt verdenslitteraturens fremste antikrigs-roman. Når den kom ut i 1929 ble Erich fratatt sitt statsborgerskap av nazistpartiet og tvunget til å emigrere. Boken er filmatisert tre ganger. Først i 1930 i Lewis Milestones Oscarbelønnede versjon og siden i denne nyinnspilling av Delbert Mann, også han Oscarbelønnet (for ”Marty”). Filmen er aktuell igjen nå med sin seneste filmatisering, av Edward Berger, som er nominert til hele ni Oscar-priser. På rollelisten i denne utgaven fra 1979 finner vi likeledes Oscarbelønnede Ernest Borgnine og Patricia Neal.

Jon Øyvind Stokke vil holde en innledning før visningen.

NB! Filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • mandag 06.03.23 Kl. 18:00