INSOMNIA: SISTERS WITH TRANSISTORS Se trailer

INSOMNIA: SISTERS WITH TRANSISTORS

Regi:
Lisa Rovner
Lengde:
1t 30min
År:
2020
Medvirkende:
Laurie Anderson, Wendy Carlos, Laurie Spiegel, Suzanne Ciani, Pauline Oliveros, Daphne Oram
Land:
England
Språk:
Engelsk tale (engelsk tekst)
Aldersgrense:
Tillat for alle

Historien om de kvinnelige pionerene innenfor elektronisk musikk er både spennende og særs underkommunisert.

Fra midten av forrige århundre, i en tid hvor kvinners rolle i samfunnet var nærmest like marginalisert som kunnskapen om elektronisk musikk, begynte et knippe kvinner å bruke maskiner til å snu opp ned på hvordan vi lager musikk.

Fra den spede og eksperimentelle starten på 1950-tallet til fullendte elektroniske verker utover 1970- og 1980-tallet ser vi hvordan disse kvinnene har kjempet for anerkjennelse. Da Bebe Baron lagde musikken til The Forbidden Planet i 1956, ble det ikke en gang anerkjent som musikk, men som «elektronisk tonalitet». Regissør Lisa Rovner bruker arkivmateriale, originalmusikk, og regissør og komponist Laurie Andersons (Heart of a Dog) fortellerstemme til å formidle denne historien, som kommer til å fenge enhver som har den minste interesse for elektronisk musikk.

Lisa Rovner er en fransk-amerikansk regissør bosatt i London. Rovner har bakgrunn fra statsvitenskap, og hennes første virkelige introduksjon til filmens verden fikk hun som ansatt i en videosjappe i New York. Etter å ha laget flere kortfilmer, er Sisters with Transistors hennes første fullengdes dokumentar.

Omtale: Jon Sæter, Oslo Pix

Filmen vises i samarbeid med Insomnia Festival, i forbindelse med festivalens kick-off! Det vil være en innledning.

Tidligere visninger:

  • lørdag 02.10.21 Kl. 18:00