I DRIFT MOT IDAHO Se trailer

I DRIFT MOT IDAHO

Regi:
Gus van Sant
Lengde:
1t 44m
År:
1991
Originaltittel:
My Own Private Idaho
Medvirkende:
River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo, Julie Garwood, Rodney Harvey
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, utekstet
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

"I've been tasting roads my whole life. This road will never end. It probably goes all around the world."

Mike (River Phoenix) og Scott (Keanu Reeves) er bestevenner fra to forskjellige verdener, men som begge finner hverandre i en kald og kynisk tilværelse hvor de livnærer seg som prostituerte. Den rotløse Mike er på jakt etter sin mor og rikmannsønnen Scott har kommet på kant med sin far og har brutt all kontakt med familien. I denne roadmovien, skrevet og regissert av Gus Van Sant, følger vi de to guttene på reise fra Portland til Italia på leting etter Mikes mor. Men det er også en indre reise, ikke minst for Mike, etter hvert som hans vennskap med Scott utvikler seg til kjærlighet.

Gus Van Sants inspirasjon til manuset kom i stor grad fra romanen City of Night av John Rechy. Men Van Sant mente at Rechys roman skildret tilværelsen til mannlige gateprostituerte langt bedre enn han selv gjorde og manuset ble liggende i mange år. På slutten av åttitallet gjenopptok Van Sant arbeidet med manuset. bl.a. etter å ha sett Orson Welles Shakespeareinspirerte film Chimes at Midnight. Men filmen hadde en trang fødsel. På slutten av åttitallet var temaet fortsatt svært kontroversielt og de store filmstudioene hadde lite lyst til å satse på filmen uten store endringer i manuset. Til slutt klarte Van Sant likevel å få solgt inn filmen til New Line Cinema.

Da filmen omsider kom, ble den stort sett godt mottatt. Selv om en del kritikere var negative, ikke minst til scenene direkte lånt fra Shakespeare og timelaps-scenene som de opplevde som forvirrende. Til tross for alt dette, kan vel filmen i dag regnes som en nittitallsklassiker, og filmens tema er like tidløst og aktuelt i dag som for 25 år siden. Når man ser den i dag, så er det med ikke så lite vemod - med tanke på hvilket stort skuespillertalent vi mistet i River Phoenix, som gikk bort så alt for tidlig bare 2 år etter at denne filmen kom.

Odd-Arild Knutsen

NB! Filmen vises uten undertekster.

Trivia: Scenen rundt leirbålet, som uten tvil er den mest berømte i denne filmen, ble langt på vei skrevet av River Phoenix og Gus Van Sant valgte å gi Phoenix frie tøyler under innspillingen av denne.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 16.11.16 Kl. 21:00