Hunger

Hunger

Regi:
Steve McQueen
Lengde:
1t 36m
År:
2008
Medvirkende:
Michael Fassbender, Liam Cunningham, Liam McMahon, Stuart Graham
Land:
Storbritannia, Irland
Språk:
Engelsk
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

- You want me to argue about the morality of what I'm about to do and whether it's really suicide or not? - Bobby Sands

Konflikten i Nord-Irland (the Troubles eller Na Trioblóidí som de heter på henholdsvis engelsk og irsk) var en etnisk-nasjonalistisk konflikt mellom de primært protestantiske britene som ønsket at Nord-Irland skulle fortsette å være en del av Storbritannia, og de primært katolske irene som ønsket et forent Irland. På slutten av 60-tallet slo styresmaktene ned på protester mot diskrimineringen den katolske minoriteten opplevde. Etter det fulgte 30 år med konflikter, som til tider kunne betegnes som en geriljakrig.

Under konflikten ble mange irer fengslet, blant dem soldater fra paramilitære organisasjoner. Fangene fortsatte protestene mot styresmaktene fra fengselet. Et av våpnene deres var sultestreik, og en av de mest kjente fant sted i 1981 da mange fanger sultestreiket fordi den britiske regjeringen sluttet å gi de irske paramilitære spesiell status som tilnærmet krigsfanger. Hunger viser denne sultestreiken.

Trivia: En av grunnene til at streiken fikk mye internasjonal oppmerksomhet var at en av de streikende ble valgt inn i det britiske parlamentet mens han satt i fengsel.

Bjarne Janson Husabø

Tidligere visninger:

  • onsdag 13.09.17 Kl. 21:00