Historisk filmhelg: Det grodde fram

Historisk filmhelg: Det grodde fram

Regi:
Per U. Aasgaard
Lengde:
58m
År:
1947
Manus:
Lyder Selvig
Medvirkende:
Odd Sørli, Erik Gjems Onstad, Torfinn Bjørnås, Åsmund Wisløff, Anne Øverås
Musikk:
Anton Holme
Land:
Norge
Språk:
Norsk

Fantastisk norsk dokumentar fra 1947 i nyrestaurert utgave!

DET GRODDE FRAM er en dokumentar i "filmavis-sjanger", som ble laget under krigen og i starten av etterkrigstida. Den viser hvordan film ble brukt som en del av nasjonsbyggingen i etterkrigsårene. Filmen viser autentisk materiale fra krigen, dokumenterer okkupasjonsmaktens fremferd, og viser også hvordan motstandsarbeidet "grodde fram".

DET GRODDE FRAM viser ukjent bildemateriale fra 2.verdenskrig og gir et godt innblikk i hvordan okkupasjonsmakt og motstandsmenn ble fremstilt i et nylig fritt land.

Filmen inkluderer klipp fra 8. mai 1945, der tog ruller inn med norske tropper og flyktninger fra Sverige. Regissøren har også spilt inn reproduksjoner av hendelser under krigen, bare to år etter og med de medvirkende selv i rollene.

Før visningen vil det være innledning av historiker Marianne Neerland Soleim ved institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, UiT. Hun vil snakke om motstandskampen i Norge med fokus på Trøndelag, og dramatiske hendelser som unntakstilstanden i 1942 med bakgrunn i motstand og sabotasje, Falstad fangeleirs rolle og rettsoppgjøret. 

 I samarbeid med Den norske historiske forening inviterer vi til «historisk filmhelg» 25.-27. mai! På programmet står fire filmer som på ulikt vis gir oss innsikt i nasjonal eller internasjonal historie.

Tidligere visninger:

  • søndag 27.05.18 Kl. 18:00