HIMMEL OG HELVETE

HIMMEL OG HELVETE

Regi:
Akira Kurosawa
Lengde:
2t 22m
År:
1963
Originaltittel:
TENGOKU TO JIGOKU
Medvirkende:
Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Kyoko Kagawa, Tatsuya Mihashi, Yutaka Sada
Land:
Japan
Språk:
Japansk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

142 Screenful Minutes of Thrills and Suspense!

Denne mesterlige kriminalhistorien om en kidnapping baserer seg på en bok av Evan Hunter lagt til 1960-tallets Japan, og i kjølvannet av filmen slo en bølge av kidnappinger inn over landet.

HIMMEL OG HELVETE er en film om polaritet på mange plan, kontrasten mellom rik og fattig og kampen mellom det gode og onde i hvert enkeltmenneske. Den økonomiske transformasjon som skal få Japans økonomi på beina igjen etter krigen er igang og en blanding av optimisme og desperasjon vokser frem i det distansen mellom den nye industriens tapere og vinnere øker og palassene i åsene vokser fram i takt med slummen. Vi møter kidnapperen og offeret, to personer fra hver sin verden i den samme byen, og deres personlige indre moralske kamp. Forretningsmannen stilles overfor et moralsk dilemma når han må velge konkurs hvis han skal betale løsesummen som kan redde et barn som ved en feiltakelse ble kidnappet i stedet for hans eget.

Som i Dostojevskis Forbrytelse og straff blir vi minutt for minutt økende klar over den katastrofale konsekvens handlingen har ikke bare på offeret og hans famile, men også på forbryteren, idet politiet nådeløst gnager i vei på hver eneste lille flik av indisier.

Her har Kurosawas usedvanlige interesse for farger ført til at han har farvelagt et eneste objekt i den ellers svart-hvite filmen, slik Coppola og Spielberg senere har gjort. Dette var en av de første større roller for Toshiro Mifune og Tsutomu Yamazaki.

Omtale av Trondheim filmklubb.

Trivia: Martin Scorsese har siden 1999 planlagt en nyinnspilling av Kurosawas film, men prosjektet har så langt ikke forlatt idéfasen.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Medlemskap og billetter selges i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 26.09.18 Kl. 21:00