GROUNDHOG DAY

GROUNDHOG DAY

Regi:
Harold Ramis
Lengde:
1t 41m
År:
1993
Medvirkende:
Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale med norske undertekster
Aldersgrense:
9 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Phil: «Well, what if there is no tomorrow? There wasn’t one today.»

Værmannen Phil hater Groundhog Day. Hvert år tvinges han til å dekke denne markeringen i Punxsutawney, og han bruker hvert øyeblikk han er i byen til å vise sin avsky. Phils eneste mål er å fortest mulig komme seg tilbake til Pittsburgh, men en snøstorm stikker kjepper i hjulene, og han tvinges til å bli i byen til neste morgen. Men morgendagen kommer aldri, og plutselig er hver dag Groundhog Day.

GROUNDHOG DAY var ikke den første filmen som tok i bruk time loop-formatet, men den satt definitivt standarden for alle filmer som har brukt elementet siden. Filmens unike sammensmelting av studiokomediens sentimentaliteter og eksistensielle spørsmål har gjort det til en moderne komiklassiker. Begrepet Groundhog Day har i tillegg blitt synonymt med en monoton og repetitiv hverdag, og Phils ekstraordinære situasjon har aldri føltes mer gjenkjennelig enn i måneder med karanteneregler og hjemmekontor.

Til tross for filmens ikonstatus var det en vanskelig innspilling, og det ble det siste av de mange samarbeidene mellom Harold Ramis og Bill Murray, som knapt snakket igjen før Ramis’ død i 2014. Deres samarbeider ga oss klassikere som Ghostbusters, Caddyshack og ikke minst Groundhog Day. Dette er en film for alle som har sittet i stua si siden mars og ønsker å bryte ut av monotonien.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • onsdag 03.02.21 Kl. 21:00