GOODBYE SOVIET UNION Se trailer

GOODBYE SOVIET UNION

Regi:
Lauri Randla
Lengde:
1t 31m
År:
2020
Originaltittel:
Hüvasti, NSVL
Manus:
Lauri Randla
Medvirkende:
Elene Baratashvili, Niklas Kouzmitchev, Ülle Kaljuste, Dima Bespalov, Nika Savolainen
Foto:
Elen Lotman
Land:
Finland, Estland
Språk:
Finsk, russisk, estlandsk (engelske tekster)
Tilhører tema:
TIFF på kino

Sovjetunionens siste dager skildres fra Estland, der fristelsene i vest bare er en båttur unna. Det blir et kaotisk og morsomt eventyr å følge en døende republikk gjennom barndommen til guttungen Johannes.

Tarkkinen-familien er av den eksentriske typen. I tillegg er de Ingrian-finner, den største finskspråklige minoriteten i dagens Russland, og bosatt i et område som etter andre verdenskrig ble helt russifisert. Identitetspolitikken hadde kanskje ikke de beste levekår på denne tiden, men mellom folk sprudler motsetningene opp til overflaten.

En hjertevarm komedie om det å verken være russisk eller estisk, men en del av et multikulturelt samfunn i endring. Johannes vokser opp sammen med to besteforeldre i den lukkede byen Leningrad 3. Her dukker moren opp med ujevne mellomrom før turen går i samlet flokk til Tallinn litt ut på 80-tallet.

Ønsket om å oppdage friheten i den vestlige delen av verden ligger mest latent hos mor, som etter hvert får seg jobb i Finland – på visse betingelser. I tillegg til en fraværende mor er også kjærligheten til venninnen Vera en utfordring for den unge hovedpersonen. De dystre fargene som gjerne følger en skildring av Sovjetunionen slår sprekker i denne oppvekstfilmen.

REGISSØR

Lauri Randla (f. 1981) er utdannet ved filmskolen Aalto/ELO i Finland. Goodbye Soviet Union er hans første spillefilm og er en dypt personlig historie relatert til hans egen oppvekst i byen Tartu i Estland. Filmografien hans består til dags dato av flere kortfilmer, blant dem Mausoleum (2016) som har vunnet flere internasjonale priser.

FILMOGRAFI

2016 Mausoleum (Kortfilm)

2011 Convict (Kortfilm)

2009 The Imprisonment (Kortfilm)

Hvis du har klipp igjen på klippekort, eller akkreditering fra TIFF 2021, kan disse også brukes på TIFF PÅ KINO. Noen opplever at kortene fra TIFF 2021 er utløpt. I så fall kan det tas kontakt med vegard@tiff.no for å få hjelp med å få de ønskede billettene.

Tidligere visninger:

  • fredag 12.03.21 Kl. 17:45
  • lørdag 13.03.21 Kl. 18:30