GOMPEN OG ANDRE BERETNINGER OM OVERVÅKING I NORGE 1948-1989

GOMPEN OG ANDRE BERETNINGER OM OVERVÅKING I NORGE 1948-1989

Regi:
Lene Berg
Lengde:
1t 24 min
År:
2014
Medvirkende:
Esther Maria Bjørneboe, Ronald Bye, Thomas Bye, Iver Frigaard, Jan Hårstad
Språk:
Norsk tale, engelske undertekster
Aldersgrense:
9 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

"Når jeg hørte noe som jeg syntes skulle tas opp, koblet jeg inn Gompen."

«Gompen» var kallenavnet på en sentral del av den hjemmesnekrete avlyttingssentralen som ble etablert i et hemmelig rom i daværende Folkets Hus. Avlyttingen av møterom og saler i arbeiderbevegelsens høyborg var resultatet av et strengt tatt ulovlig samarbeid mellom Arbeiderpartiet, LO og de hemmelige tjenestene i Norge under den kalde krigen.

I 2014 iscenesatte regissøren en «høring» i en sal i Nasjonalmuseet, hvor både virkelige mennesker og skuespillere fortalte historier om overvåkning fra vitneboksen. Høringen var åpen for publikum og ble utført som en «direktesendt» TV-produksjon. Vitnesbyrd fra høringen blandes med dramatiserte opptrinn og kritiske kommentarer – historiske fakta og fiksjon side ved side. En rettstegner dokumenterer prosessen. Vitner forteller om en overvåkning som både krenker de berørtes rettigheter og har sine absurde sider. Klikk på telefonlinjen, åpnede brev og mappeføring er blant hendelsene som omtales. Også mer systematisk destruktive følger risses opp. Både de overvåkede og overvåkere er representert, som Klassekampens tidligere redaktør Finn Sjue, Iver Frigaard fra POT og forfatter Dag Solstad.

Bergs prosjekt slipper gufset fra den kalde krigens overvåkning inn i vår tid, og berører en problematikk som fortsatt er høyst aktuell.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Billetter:

  • lørdag 23.10.21 Kl. 15:00