GIRLFRIENDS

GIRLFRIENDS

Regi:
Claudia Weill
Lengde:
1t 28min
År:
1978
Medvirkende:
Melanie Mayron, Anita Skinner, Eli Wallach
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale (utekstet)
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Woody Allen har ikke enerett på nevrotiske New York-kunstnere!

Girlfriends er filmen filmskapere elsker å elske. Greta Gerwig er en åpenbar fan og arvtaker. Wes Anderson digger filmen, som et intervju med Stanley Kubrick inspirerte ham til å se. Lena Dunham kjente seg så igjen i plottet og karakterene at hun ba Weill regissere en episode av Girls. Girlfriends er rett og slett stammoren til en hel subsjanger av filmer om jenter som strever med å lykkes i New York. Hva er det med denne filmen, og hvorfor har vi ikke sett den før?

Susan er fotograf med babybilder og bar mitzva-oppdrag som hovedinntektskilde, mens bestevenninnen Anne prøver å livnære seg som forfatter. De to jentene deler leilighet og alt annet i New York, fram til Anne en dag forteller at hun skal gifte seg og flytter ut.

På 70-tallet var ikke nyanserte og komplekse filmer om kvinners vennskap, selvrealisering og ensomhet hverdagskost (Anja Breiens Hustruer fra 1975 er et hederlig unntak). Girlfriends har allikevel ikke fått oppmerksomheten den fortjener. Nå foreligger en nyrestaurering og dermed en ny sjanse for denne perlen!

Tidligere visninger:

  • torsdag 11.11.21 Kl. 18:00
  • mandag 15.11.21 Kl. 18:00