GAVAGAI Se trailer

GAVAGAI

Regi:
Rob Tregenza
Lengde:
1t 30m
År:
2016
Medvirkende:
Andreas Lust, Mikkel Gaup, Anni-Kristiina Juuso
Land:
Norge, Canada, Tyskland
Språk:
Engelsk / Norsk (engelsk tekst)
Distribusjon:
Shadow Distribution

Den amerikanske kultregissøren Rob Tregenzas gåtefulle film om sorg, inspirert av Tarjei Vesaas og kinesiske spøkelseshistorier, ble av ledende amerikanske kritikere kåret til en av fjorårets beste kinofilmer. For de fleste er den fortsatt en godt bevart hemmelighet.

GAVAGAI er et aldri så lite mysterium, på flere måter. Filmen er i seg selv både konkret og abstrakt, og både realistisk og poetisk. Handlingen dreier seg om en mann (Andreas Lust) som en dag dukker opp på et avsidesliggende sted i Telemark. Her hyrer han en sjåfør (Mikkel Gaup), en lettere alkoholisert kar som driver et enmanns elgsafari-firma, for å kjøre seg rundt. I begynnelsen vet vi ikke hvem han er eller hvor han skal, men det blir etter hvert klart at han er en sørgende enkemann som har kommet til Norge for å spre asken etter sin avdøde kone i et landskap som betydde mye for henne. Hun, en kinesisk oversetter, hadde hatt et nært forhold til diktene til Tarjei Vesaas, og målet for reisen er Vesaas’ hjemsted Vinje. På veien dit benytter sjåføren anledningen til å gjenoppta kontakten med en kvinne som han har hatt et forhold til.

GAVAGAI er i sin helhet innspilt i Norge, og vi befinner oss i et univers hvor naturens skjønnhet, den fysiske attråen, lengselen og døden hele tiden kjemper om retten til å være herre. Selve filmens tittel spiller på hvor vanskelige det er å oversette fantasiens språk til forståelige begreper. Uendelig vart har regissøren, med god hjelp av den norskættede manusforfatteren Kirk Kjeldsen, føyd sammen Vesaas ord, hovedpersonens lengsler og savn, med landskaper i Telemark. Resultatet er en film som ikke ligner på noe annet, som både fungerer som en lettere humoristisk road movie fra Telemark, og en film som slår an noen dypere, poetiske tangenter. Spesielt er scenen mot slutten av filmen hvor vi kjører gjennom et landskap i regn, helt uforglemmelig.

Tidligere visninger:

  • mandag 27.05.19 Kl. 18:00
  • tirsdag 28.05.19 Kl. 18:00