GÅ OG SE

GÅ OG SE

Regi:
Elem Klimov
Lengde:
2t 22m
År:
1985
Originaltittel:
Idi i smotri
Medvirkende:
Alexei Kravchenko, Olga Mironova, Vladas Bagdonas
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Russisk tale (engelsk tekst)
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Dødens sirkus.

GÅ OG SE er en krass og realistisk skildring av krigen mellom Sovjet og Tyskland. I filmens innledning befinner vi oss i landsbyen Prekhodi i Hvite-Russland hvor SS iscenesetter nedbrenningen av landsbyen som et stykke markedsunderholdning med groteske detaljer. Den overordnedes lille ape bringes i sikkerhet under en hjelm mens barna skriker inne i det brennende forsamlingshuset. Elskerinnen til kommandanten sitter i bilen og spiser kreps mens en russisk kvinne blir voldtatt like ved. Soldatene er besatt av mordlyst. Dette er dødens sirkus.

GÅ OG SE er hard kost for publikum. Regissøren Elem Klimov sier selv at virkeligheten var enda verre. Filmen bygger på selvbiografisk materiale fra forfatteren Adomovic i boken Jeg er fra en brennende landsby, og også regissøren husker fra sin barndom skrekkscener som brennende byer, sult og lik i gatene.

Hovedtemaet i GÅ OG SE er barns virkelighet i krigen. Den 13 år gamle Flori ønsker å delta i de voksnes verden. På slagmarken graver han frem et gevær som gjør det mulig for ham å tilslutte seg partisanene. Vi følger den unge guttens vei gjennom krigens grusomheter, men midt i alle redslene er GÅ OG SE også en tankevekkende og poetisk film om menneskets evne til å overleve og til å starte på nytt.

NB! Filmen vises med engelske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 11.06.20 Kl. 20:15
  • søndag 14.06.20 Kl. 17:00
  • tirsdag 16.06.20 Kl. 18:00