Filosofisk filmklubb: Mannen som skjøt Liberty Valance Se trailer

Filosofisk filmklubb: Mannen som skjøt Liberty Valance

Regi:
John Ford
Lengde:
2 timer, 2 min.
År:
1962
Originaltittel:
The Man Who Shot Liberty Valance
Manus:
James Warner Bellah & Willis Goldbeck
Medvirkende:
James Stewart, John Wayne, Vera Miles, Lee Marvin, Edmond O'Brien
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Filosofisk filmklubb

Under de tradisjonelle westerningrediensene ligger konflikten som er så vanskelig for amerikansk psyke: pionértiden er slutt.

Den store, sterke, tause individualisten John Wayne må vike for den fysisk svake, argumenterende demokraten James Stewart. Det er ikke flere ensomme vidder eller solnedganger å ri inn i.

MANNEN SOM SKJØT LIBERTY VALANCE rangeres i likhet med Stagecoach som en av de aller beste i sin sjanger, en moderne western som overgår alle westernfilmer.

John Ford, som er selve symbolet på westernfilmer, regisserte den ideelle rollebesetning. James Stewart spiller den klossete, men sjarmerende storbyadvokaten som er fast bestemt på å befri den rettskafne landsbyen Shinbone fra dens plageånd nummer én: Liberty Valance (Lee Marvin).

Og som om ikke det er nok, er tittelrollen besatt av den største stjernen som noen gang har holdt i en seksløper: John Wayne. Den superhederlige Stewart og den barske ranch-eieren Wayne er også forelsket i samme kvinne (Vera Miles). En av dem får revolvermannen, men den andre får jenta.

Erik Lundestad, professor ved institutt for filosofi ved Universitetet i Tromsø, vil holde innledning før filmen

Tidligere visninger:

  • onsdag 06.04.16 Kl. 18:00