Filosofisk filmklubb: Hard To Be a God Se trailer

Filosofisk filmklubb: Hard To Be a God

Regi:
Aleksej German
Lengde:
2t 57m
År:
2013
Originaltittel:
Trudno byt bogom
Medvirkende:
Leonid Yarmolnik, Aleksandr Chutko, Yuriy Tsurilo
Land:
Russland
Språk:
Russisk tale, engelsk tekst
Tilhører tema:
Filosofisk filmklubb

Når HARD TO BE A GOD omtales, fremkommer ikke sjeldent ord som «mesterverk», «årsbeste» og, ikke minst, «tiårsbeste». 

Aleksej Germans episke film baserer seg på Arkadij og Boris Strugatskijs science fiction-fortelling ved samme navn (1964), som i 1989 for første gang ble filmatisert. Drøyt to tiår senere utkom den russiske regissøren Aleksej Germans posthume versjon.    

HARD TO BE A GOD dreier seg om en gruppe forskere som besøker den fjerntliggende planeten Arkanar. De finner der et samfunn som fremdeles befinner seg på middelalderstadiet, og forventer å kunne se en kulturell og teknologisk revolusjon på nært hold. Men med skrekkblandet interesse observerer de hvordan samfunnets myndigheter slår ned på ethvert element av intelligent og selvstendig tanke. Uten å være i stand til å gripe inn, er forskerne nødt til passivt å se at revolusjonen, utviklingen, aldri kommer.

Hovedpersonen Don Rumatas nøytralitet svekkes etter hvert som årene går, i takt med at han aldri ser en forbedring av urettferdigheten som utvises mot fritenkere. Brutaliteten, ignoransen og elendigheten han observerer er utfordrende å forholde seg passivt til. Det er i det hele tatt vanskelig for Don Rumata å være en gud. Enkelte har tolket fortellingen som en allegori på Russlands og den tidligere Sovjetunionens tidvise brutalitet og undertrykkelse. Mer interessant er imidlertid filmens utforsking av mer universelle tema som makt og menneskelighet. At stedet og tiden der handlingen, om man i det hele tatt kan snakke om en handling, utspiller seg tillegges minimal betydning, styrker fortellingens allmenngyldighet.

Omtalen er hentet fra Bergen filmklubb

Innledning ved førsteamanuensis Attila Tanyi ved Institutt for filosofi, UiT.

Tidligere visninger:

  • mandag 13.11.17 Kl. 17:30