Filosofisk filmklubb: Der vindane møtes Se trailer

Filosofisk filmklubb: Der vindane møtes

Regi:
Martti Helde
Lengde:
1 time, 27 min.
År:
2014
Originaltittel:
Risttuules
Manus:
Martti Helde
Medvirkende:
Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Ingrid Isotamm, Einar Hillep
Musikk:
Pärt Uusberg
Land:
Estland
Språk:
Estisk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Filosofisk filmklubb

Sterk og viktig dokumentar fra Estland.

DER VINDANE MØTES skildrer den 27 år gamle lykkelig gifte Erna, som med sin lille datter sendes i krøttervogn til en arbeidsleir i Sibir - og mannen i fangeleir. Brevene hun sender ham, i håp om at han er i live, blir filmens dramatiske storyline. Her gjelder det, mot høye odds, å overleve og bevare verdigheten.

At filmen bygger på en sann historie, er mer enn en sliten klisjé. Den uttrykker en ny måte å lage film på. I takt med opplesningen av Ernas brev viser den unge regissøren en rekke stilleben-fotografier. Det er som å vandre inn i et fotogalleri. Her er "aktørene" ubevegelige bilder; det er kameraet som flytter fra bilde til bilde. En kunne sikkert diskutert om dette virkelig er en spillefilm. På angloamerikansk heter film motion picture, altså bilde i bevegelse. Men jo, det er et manus og en skapende regissør bakom- og altså kamera i bevegelse. Martii Helde er et lysende talent.

Tekst: Odd Vaagland, Arendal filmklubb.

DER VINDANE MØTES har vunnet flere priser på filmfestivaler over, inkludert i Warszawa, Tallin og Gøteborg. Martti Helde regnes av mange som en av Europas mest talentfulle og spennende regissører.

Erik Lundestad, professor ved institutt for filosofi ved Universitetet i Tromsø vil holde innledning før filmen.

Tidligere visninger:

  • mandag 28.09.15 Kl. 18:30