Faust

Faust

Regi:
F.W. Murnau
Lengde:
1t 59m
År:
1926
Medvirkende:
Gösta Ekman, Emil Jannings, Camilla Horn
Musikk:
Trauma
Land:
Tyskland
Språk:
Tyske tekstplakater – norsk fremføring av tekstene
Distribusjon:
Transit films, München, på vegne av Friedrich-Wilhelm-Murnau Foundation
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2012

Sjeldent intens versjon av kampen om menneskets sjel – med en lys levende historieforteller på kjøpet.

Faust åpner med et dramatisk anslag hvor engelen Gabriel og Mefisto – selveste djevelen – gjør et veddemål over hodet på menneskeheten. Hvis Mefisto klarer å korrumpere sjelen til en ærlig og samvittighetsfull mann, skal han få herredømme over jorden. Mefisto sender da en pest over landsbyen til Faust, den vise alkymisten. Da Faust fortvilet innser at han ikke greier å lage en kur mot pesten, dukker Mefisto opp med et lokkende løfte: Han lover å løse Fausts problemer i bytte mot hans sjel.

Denne fabelen om kunnskapens pris og menneskets dyder og laster finnes i mange varianter. F. W. Murnaus versjon var den tyske filmskaperens siste før han dro til Hollywood og laget klassikere som Sunrise og City Girl. Faust er likevel Murnau på sitt aller beste, med intense, mangetydige bilder og en strålende rolletolkning av Emil Jannings som Mefisto. Gå ikke glipp av et av høydepunktene i stumfilmens historie!

MUSIKK: TRAUMAS

Når performancekunstneren Traumas entrer scenen til vår visning av Faust, er det for å gjenopplive en ærerik tradisjon. Live framføring av tekst til stumfilm stammer fra den tidlige filmhistorien, hvor en skuespiller sto ved siden av lerretet og framførte en dramatisk tekst, ofte med lokalt preg. Denne typen forestilling var særlig populær i Japan. Her var fortellerne (benshi) like populære som filmstjernene på lerretet.

Performancekunstneren Traumas – alias Thomas Balmbra – er bosatt i Tromsø, og deltok blant annet under Tromsø internasjonale filmfestival i januar med animasjonsfilmen Orfeus. Han framfører intense monologer om karakterer på randen av mentalt sammenbrudd. Og hva kan vel passe bedre til Faust, hjemsøkt som den karen er av styggen sjøl? Denne kvelden samarbeider Traumas med Dave Nice, en komponist og lyddesigner som i tillegg til egne prosjekter er medlem av Balmbrain og Draug Media Inc.

Forestillingen er et samarbeid med Tromsø Filmklubb.

Tidligere visninger:

  • lørdag 11.02.12 Kl. 15:00