Ingmar Bergman 100 år: Fanny og Alexander

Ingmar Bergman 100 år: Fanny og Alexander

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
312 min.
År:
1982
Originaltittel:
Fanny och Alexander
Manus:
Ingmar Bergman
Medvirkende:
Ewa Fröling, Allan Edwall, Bertil Guve, Pernilla Allwin, Gunnar Björnstrand, m.fl.
Foto:
Sven Nykvist
Musikk:
Daniel Bell
Språk:
Svensk tale (engelsk tekst)
Distribusjon:
Svensk filminstitutt
Tilhører tema:
Ingmar Bergman 100 år

Den store feiringen av Ingmar Bergmans 100 årsjubileum avsluttes med selveste Fanny & Alexander! Filmen vises restaurert i hele sin fulle lengde, med matservering fra Mydland Vilt og Delikatesse.

I år er det 100 år siden Ingmar Bergman ble født. Cinematekets omfattende markering avsluttes med brask og bram, julefilmen over alle julefilmer, et ubestridt mesterverk: Fanny og Alexander. Vi viser versjonen som ble laget for fjernsyn og som har en lengde på 312 minutter (ca. 5 timer og 30 min.). Midtveis blir det en halvtimes pause, der Mydland Vilt og Delikatesse serverer ærlig lapskaus på salt fårekjøtt. Til vegetarianere tilbys en uimotståelig bønnegryte.

Bergmans Fanny og Alexander er en familiekrønike med handling satt til det svenske høyborgerskap på begynnelsen av 1900-tallet. Familien Ekdahl er en skuespillerfamilie som elsker sine roller og livsløgner. De tviholder på retten til å leve i sin lille verden, til å dyrke familielivets gleder, god mat, punsj og svenske somre.

Etter farens død må Fanny og Alexander forlate det fargerike familiegodset til fordel for den kjølige presteboligen til deres nye stefar, Biskop Edvard Vergérus. En tyrann som styrer barna og deres mor med hard hånd. Heldigvis har familien trofaste venner som kommer dem til unnsetning. Fanny og Alexander er i stor grad basert på Bergmans egen barndom.

Fanny og Alexander ble belønnet med 4 Oscar-statuetter og flerfoldige andre priser, og regnes som et oppsummerende hovedverk i Bergmans filmografi.

«Efter Fanny och Alexander blir det ingen mer långfilm för mig. Roligare kan det aldrig bli, inte jobbigare heller. Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare.»

Ordinær ink. mat: 250 kr
Ordinær eks. mat: 150 kr

Tidligere visninger:

  • søndag 16.12.18 Kl. 13:00