Fanny og Alexander (TV-versjonen)

Fanny og Alexander (TV-versjonen)

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
312 min
År:
1982
Originaltittel:
Fanny och Alexander
Manus:
Ingmar Bergman
Medvirkende:
Ewa Fröling, Allan Edwall, Bertil Guve, Pernilla Allwin, Gunnar Björnstrand, m.fl.
Foto:
Sven Nykvist
Musikk:
Daniel Bell
Land:
Sverige
Språk:
Svensk tale (engelsk tekst)

Julefilmen over alle julefilmer!

Fanny og Alexander er krøniken om familien Ekdahls liv. Den berettes gjennom gutten Alexanders følsomme øyne, og Alexander er på mange måter Bergmans alter ego i denne til dels selvbiografiske filmen.

Med sin brede og inntrengende skildring av en gutts oppvekst, er Fanny og Alexander også en studie av den kunstneriske fantasiens tilblivelse og utforldelse. Filmen er inspirert av teateret. Henvisningene til teaterstykker som Strindbergs "Ett drömspel" og Shakespeares "Hamlet" er mange og tydelige. Familien Ekdahl er en skuespillerfamilie som elsker sine roller og livsløgner. De tviholder på sin rett til å leve i den lille verdenen; til å dyrke familielivets gleder, god mat, punsj og svensk sommer.

Etter farens død må Fanny og Alexander forlate det fargerike familiegodset til fordel for den kjølige presteboligen til deres nye stefar, Biskop Edvard Vergérus. En tyrann som styrer barna og deres mor med hard hånd. Heldigvis har familien trofaste venner som kommer dem til unnsetning.

Fanny og Alexander ble belønnet med 4 Oscar-statuetter og flerfoldige andre priser, og regnes som et oppsummerende hovedverk i Bergmans filmografi.

«Efter Fanny och Alexander blir det ingen mer långfilm för mig. Roligare kan det aldrig bli, inte jobbigare heller. Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare.»

Vi viser versjonen som ble laget for fjernsyn og som har en lengde på 312 minutter (ca. 5 timer og 30 min.). Midtveis blir det 20 minutters pause, og denne dagen er det lov med medbragt mat i kinosalen - innenfor rimelighetens grenser!

Billetter: