EYES WIDE SHUT [35mm] Se trailer

EYES WIDE SHUT [35mm]

Regi:
Stanley Kubrick
Lengde:
2t 39m
År:
1999
Manus:
Stanley Kubrick & Frederic Raphael
Medvirkende:
Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Todd Field
Land:
Storbritannia, USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Månedens klassiker

Stanley Kubricks mørke og erotiske mesterverk fra 1999 - som ble hans aller siste film.

William og Alice Harford lever i et harmonisk ekteskap på Manhattan. Paret tilhører den øvre middelklassen, lever godt på Williams legepraksis og forguder datteren Helena. Men det er tegn som tyder på at paret drømmer om å utforske hva som finnes utenfor ekteskapets rammer.

Åpenlys flørting med andre i et juleselskap fører til en krangel om erotiske fantasier. Når William hører at Alice var tiltrukket av en marineoffiser de traff på ferie, mister legen likevekten. Han legger ut på en ferd i New Yorks dunkle og dampende natteliv som setter moralen på harde prøver. Nysgjerrigheten kan koste William ekteskapet - og kanskje livet...

--

EYES WIDE SHUT har gradvis steget i aktelse og er nå regnet blant Stanley Kubricks mest betydningsfulle mesterverker. Da filmmagasinet Montages for noen år siden kåret 90-tallets beste filmer kapret EYES WIDE SHUT den gjeve førsteplassen:

"Stanley Kubrick viet mange år til det som skulle bli hans siste filmprosjekt, en adaptasjon av Arthur Schnitzlers "Drømmenovelle", skrevet i samarbeid med Frederic Raphael. Tittelen ble Eyes Wide Shut – et oksymoron som henspiller på tanken om at drømmende øyne er åpne og lukket på samme tid. Bill Harford (Tom Cruise) ser verden med skylapper – godtroende, nesten arrogant i sin bekymringsløse, bourgeoise fremtreden – men «våkner» idet kona Alice (Nicole Kidman) forteller om en seksuell fantasi; at hun i noen øyeblikk var villig til å forlate Bill og datteren for å bli med en kjekk marinesoldat hjem – om så bare for én eneste natt. Bill rammes av fornektelse, men også skinnsyke og hevnlyst; hissige tankerekker leder ham ut på en retningsløs odyssé, der han kontinuerlig utsettes for erotisk ladede situasjoner.

Scenene i Eyes Wide Shut er som nølende ereksjoner; de kommer liksom ikke helt i mål, og for hvert nye «møte» på veien, forsterkes følelsen av total forvirring; sjalusimasken Bill trer på seg er bare et kostyme, en del av et nervøst rollespill, et slags sosiologisk eksperiment. Drømmemotivet speiler fortellingens blikk på par-relasjoner; hvordan disse ledes av troen på en sannhet, av en kontrakt som innebærer at enhver seksuell impuls må holdes i tømme. Kan man gjøre krav på en annen persons tanker? Er drømmen det eneste vi har for oss selv? Vil én natts utroskap overstyre alt som inntil da har vært «det sanne»? Hva vil det si å være våken?

Kubrick utvider hver tanke og hvert rom i Schnitzlers roman, tar seg god tid til å la stemningene småkoke; veldige værelser og tomme byrom bades i falskt lys, rødt, lilla og blått; ingenting fremstår virkelig på en gjenkjennbar måte, likevel ikke helt som i en drøm. Tom Cruises luftige vesen utnyttes på sublimt vis; han er et plagg, en maske vi kan skjule oss bak mens vi utforsker krikene og krokene i fiksjonsunivserset – uten å føle oss altfor kostymerte. Takket være Kubricks metodiske nedbrytning av skuespillernes «skuespillerhet», er alt vi sitter igjen med skygger, rester, noe som ligner – noe vi ser på med halvåpne øyne. Det er som om filmens uutgrunnelige, eventyrlige hendelser kunne skjedd hvem som helst, når som helst, i det uoversiktlige mellomrommet der søvn og bevissthet flyter inn i hverandre. Kubricks stil er overdådig, men mindre ornamental og kontrollert enn tidligere, mer var for inntrykk – selv om alt er planlagt ned til minste detalj. I Eyes Wide Shut har han funnet det perfekte filmspråket for å uttrykke en bestemt følelse; en fornemmelse av at menneskene og omgivelsene som står en nærmest – inkludert en selv – plutselig kan befinne seg langt, langt unna, der borte i det ukjente".

Filmen vises fra nydelig 35mm-format.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 16.04.19 Kl. 20:15
  • tirsdag 30.04.19 Kl. 21:00