EKSORSISTEN

EKSORSISTEN

Regi:
William Friedkin
Lengde:
2t 2m
År:
1973
Originaltittel:
The Excorcist
Medvirkende:
Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Jason Miller, Lee J. Cobb
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

What an excellent day for an exorcism!

12-årige Regan (Linda Blair) er en tilsynelatende helt normal jente med et nært forhold til sin skuespiller-mor (Ellen Burstyn). Etter en filminnspilling begynner Regan å oppføre seg merkelig. Oppførselen blir mer og mer utagerende, og legevitenskapen finner ingen svar. Etter flere skremmende opplevelser bestemmer moren seg for at noe overnaturlig må være involvert. Hun søker hjelp hos den eneste som har møtt slik ondskap før: en eksorsist.

EKSORSISTEN snudde filmverdenen på hodet i 1973. Både kritikere og publikummere var fra seg av skrekk og begeistring. Aldri hadde en Hollywood-film vist så brutale scener med religiøs symbolikk. Regissør William Friedkins røffe, dokumentar-inspirerte stil bidro til å skape en permanent følelse av frykt og uhygge. Det ble holdt demonstrasjonstog mot den, og noen mente til og med at det var en iboende ondskap i selve filmrullene. I dag har filmen mistet noe av sin sjokkverdi, men den er allikevel mer enn skummel nok, og for dem som ønsker noe mer enn å skvette i kinosetet er det på ingen måte mangel på tematikk og symbolikk å sette tenna i. Filmen ble kraftig klippet ned i forkant av premieren, men vi viser den restaurerte versjonen fra 2000.

Trivia: Prosjektiloppkastet skulle egentlig treffe Miller i brystet, ikke i ansiktet; den sjokkerte reaksjonen hans er ekte, og scenen ble vellykket på første forsøk.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 31.10.18 Kl. 21:00