Erotikon / Live: John Sweeney

Erotikon / Live: John Sweeney

Regi:
Gustav Machatý
Lengde:
1t 25min
År:
1929
Medvirkende:
Karel Schleichert, Ita Rina, Olaf Fjord
Musikk:
Live: John Sweeney
Land:
Tsjekkoslovakia
Språk:
Stumfilm

Ikke gå glipp av Erotikon, mesterverket fra regissør Gustav Machatý, med den fantastiske slovenske skuespillerinnen Ita Rina i hovedrollen, som ble en europeisk stjerne med denne filmen.

Plottet er enkelt: en landsens jente blir forført av en passe sleip type fra storbyen når han mister toget tilbake til byen og må overnatte på landet. Dette danner rammen for det som delikat er blitt omtalt som «et poetisk observert studium av en kvinnes seksuelle oppvåkning». Filmen er en eksemplarisk beskrivelse av de ødeleggende effektene av en erotisk kjærlighet ved første blikk hvis kraft strider mot alle moralske prinsipper. Denne filmen overrasker for sin modernistiske montasje som konfronterer maskinobjekter og bevegelser av kropper, og for sin vakre kinematografi og rike kontraster.

Erotikon er regnet som en klassiker innenfor avantgarde-film og ble den første av en uformell trilogi om kvinnelig seksualitet fra regissøren Machaty. Han fulgte opp med Ecstasy og From Saturday to Sunday. Ecstasy vakte mest opprør av alle tre, men den oppnådde også mest anerkjennelse: Machaty vant pris for beste regi på filmfestivalen i Venezia i 1934 (Fun fact: Det var den andre utgaven av festivalen, og verdens første konkurranse på en filmfestival).

OM MUSIKEREN:

Den britiske pianisten John Sweeney har siden 1990 gjort seg bemerket med sin kraftfulle og stemningsskapende musikk til stumfilmer. Han er fast pianist ved The National Film Archive i London, og har reist verden rundt som stumfilmpianist. De som opplevde Sweeneys fantastiske musikk til Seven Chances og The Lovers of an Old Criminal på Stumfilmdager 2019, vet hva man har å se fram til!

BILLETTER/FESTIVALPASS TIL STUMFILMDAGER 2022

Enkeltforestillinger: kr. 270,- (ordinær) / kr. 190,- (student/honnør/medlem*)

Festivalpass: kr. 525,- (ordinær) / kr. 425,- (student/honnør/medlem*)

* Medlem på Verdensteatret Cinemateket eller filmklubb.

Kjøp ditt festivalpass her!

Ta med en venn!

Tidligere visninger:

  • fredag 29.04.22 Kl. 18:00