Enhver har rett til (med panelsamtale) Se trailer

Enhver har rett til (med panelsamtale)

Regi:
Thomas A. Østbye
Lengde:
40 min.
År:
2020
Land:
Norge
Språk:
Norsk tale (norske undertekster)

Et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål

"Hyperaktuell" og "rystende", skriver anmeldere fra Klassekampen, Vårt Land, Morgenbladet mm. Interessen for Enhver har rett til har vært stor.

Etter visning blir det samtale med Sigrid Bjørnhaug Hammer (4. kandidat SV i Troms, bilde) og Andrine Hanssen-Seppola (4. kandidat Sp i Troms, bilde). Ordstyrer: Berit Kristoffersen (UiT).

–––––––––––––––––––––––––––

Om filmen:

Enhver har rett til av Thomas Østbye gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål, der Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte den norske staten for tildeling av oljelisenser i Barentshavet.

Miljøorganisasjonene mente at statens tillatelser til oljeutvinning var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112) – en paragraf som har til hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt.

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger Enhver har rett til oss til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak der juss og politikk går over i hverandre. Dokumentaren er satt sammen av opptak fra over 100 timer med rettssak, og er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i 2019 og Høyesteretts hus i 2020.

Om regissøren:

Thomas A. Østbye jobber med dokumentar og kunstfilm, ofte i form av filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme knyttet til akutte politiske forhold. Arbeider som Imagining Emanuel, Out of Norway, Human og 17000 Islands har vunnet en rekke priser og blitt vist på de største dokumentarfestivalene i verden som IDFA, CPH:DOX, Hotdocs, Museum of Modern Art NY, og nominert til både Gullruten og Amanda.

Billett: 50,-

Tidligere visninger:

  • torsdag 09.09.21 Kl. 18:45