En sang for Martin Se trailer

En sang for Martin

Lengde:
119 min
År:
2000
Originaltittel:
En sonf for Martin
Medvirkende:
Sven Wollter, Viveka Seldahl, Reine Brynolfsson
Land:
Sverige
Tilhører tema:
Demensdagene i Tromsø

Regissør Bille August vender, etter mange år i Hollywoodsk utlendighet tilbake til skandinavisk filmproduksjon med dette intense kjærlighetsdramaet om et ektepar hvis kjærlighet og ekteskap trues av en sykdom som sakte, men sikkert forandrer hele personligheten, ja hele mennesket.

Martin er komponist og dirigent. Da han faller for en av sine musikere, og kjærligheten gjengjeldes, er det starten på en ny vår for dem begge. En forelskelse og kjærlighet ingen av dem noensinne tidligere har følt maken til bruser gjennom dem. En voksen, moden kjærlighet de begge er overbevist vil gjøre resten av deres liv så nært perfekt som det er mulig for mennesker å komme. Da Martin en dag får et brått og sjokkerende hukommelsestap - et slags "blackout" - tar ingen av dem det spesielt alvorlig. Men da det skjer igjen - og igjen - forstår de at det er noe mer alvorlig. Og da legene konstaterer at Martin er i et tidlig stadium av alzheimer, vet de begge hva som til slutt kommer til å skje. Men de lover hverandre likevel å ikke la kjærligheten dø, uansett kår.

"Jeg har lengtet etter å få lage en film hvor det tette, psykologiske spillet mellom menneskene er det avgjørende.

En sang for Martin er først og fremst en kjærlighetshistorie. En fortelling om et varmt ekteskap mellom to meget sterke og dynamiske personer, hvor kjærligheten fordyper og stimulerer hele deres personlighet og integritet, både kreativt og personlig.

Men det er også fortellingen om hva som kan skje med kjærligheten når den ene parten - den mannlige hovedpersonen - rammes av sykdom.

Hvordan hans kone desperat forsøker å holde fast i den mannen han engang var, den hun elsket, det som var det fundamentale i deres forhold.

Også hvordan han på sin side kjemper for retten til å få forsvinne inn i sin nye identitet, den nye personen som han er blitt.

Historien utvikles til et ekteskapsdrama hvor det raseri og hat som sykdommen vekker ikke fremstår som en trussel, men som dets beskytter. Som kjemper mot samlivets verste fiende - likegyldigheten.

Dermed kan man si at En sang for Martin er en slags omvendt kjærlighetshistorie. Et moderne, intensivt kammerspill hvor hver enkelt scene er tenkt å fungere som et bevis på kjærlightenes ukuelige styrke hos mennesker. "

-Bille August

Den danske regissøren BILLE AUGUST er blant Skandinavias klart mest suksessrike regissører i internasjonal sammenheng. Han var fotograf på en rekke filmer og TV-produksjoner før han på slutten av 70-tallet selv begynte å regissere. Det virkelige gjennombruddet kom med Pelle Erobreren i 1987. Siden den gang har han laget TV-serien Den gode viljen, og filmene Åndenes hus, Jerusalem og Frøken Smillas fornemmelse for sne og Les Miserables.En sang for Martin er basret på Ulla Isakssons dagbok / minnefortelling "Boken om E", som kom ut i 1994. Isaksson døde i 2000, 84 år gammel.

http://www.youtube.com/watch?v=HQ5tiwbJB8g