EN KJÆRLIGHETSHISTORIE

EN KJÆRLIGHETSHISTORIE

Regi:
Roy Andersson
Lengde:
1t 55m
År:
1970
Originaltittel:
EN KÄRLEKSHISTORIA
Medvirkende:
Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom
Land:
Sverige
Språk:
Svensk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Dagens tillvaro är inte konstruerad för mig. Den är inte konstruerad för ensamma.

Roy Andersson gjorde med sin debutfilm fra 1970 det nesten umulige: Han skapte en klassiker på første forsøk. En kjærlighetshistorie tilhører den skandinaviske filmkanon. En vakker og klok film som skildrer oppvekst, kjærlighet og de voksnes hykleri på en hjerteskjærende måte.

Annika (Ann Sofie-Kylin) og Pär (Rolf Sohlman) er to ungdommer som møtes på tvers av bakgrunn og omgangskrets. De må navigere de vanskelige forholdene som utgjorde deler av 1960-tallets Sverige. Et samfunn delt langs klasse og sosiale hensyn. Filmen ble umiddelbart en del av den svenske referanserammen og dukker jevnlig opp i populærkulturen den dag i dag.

Andersson tilhørte på denne tiden den sosialrealistiske bølgen av skandinavisk film, spesielt inspirert av tsjekkoslovakisk nybølge og regissør Milos Forman. Et uttrykk langt unna Anderssons karakteristiske, nåværende stil.

I senere tid har Andersson oppnådd stor suksess over hele verden med sine filmer Sånger från andra våningen, Du levande og En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Tre filmer som utgjør Levandetrilogien. I disse dager er han aktuell med sin nye film Om det oändliga.

Omtale: Bjørnar Gärtner

Trivia: Filmmusikken ble skrevet og spilt inn to måneder før filmingen begynte.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap til filmklubben kjøpes i døra før hver visning.

Tidligere visninger:

  • lørdag 15.02.20 Kl. 15:00