ELEFANTMANNEN

ELEFANTMANNEN

Regi:
David Lynch
Lengde:
2t 4m
År:
1980
Originaltittel:
The Elephant Man
Medvirkende:
Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, ingen undertekster
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
David Lynch 75 år

David Lynchs nydelige, hjerteskjærende og fullstendig tidløse film om elefantmannen Joseph Merrick.

I sin andre film forteller David Lynch den uendelig triste historien om «elefantmannen» Joseph Merrick, en mann så grusomt deformert på grunn av en sjelden sykdom at han vekker frykt og avsky hvor han enn viser seg. Han behandles som et monster og vises frem som en sirkusattraksjon, helt til en velmenende lege tar hånd om ham og finner ut at det skjuler seg et fintfølende og artikulert menneske bak det skrekkinngytende, heslige utseendet.

ELEFANTMANNEN passerer et sted i horisonten til Eraserhead, men peker samtidig frem mot senere Lynch-filmer: Den har en forkjærlighet for det eksentriske og rare, samtidig som den holder frem en nesten naiv visjon om en ren form for godhet, som kun kan skimtes i de få, flyktige øyeblikkene når verdens ondskap ikke overdøver alt.

ELEFANTMANNEN som ble nominert til åtte Oscars i 1981 ble nylig restaurert i 4K og det er denne versjonen som nå presenteres på cinematekene. Verdensteatret viser filmen sammen med to andre Lynch-klassikere, The Straight Story og Mulholland Drive, i anledning at mesterregissøren fylte 75 år i januar.

MERK: Filmen vises uten undertekster.

Tidligere visninger:

  • onsdag 17.02.21 Kl. 18:30
  • fredag 19.02.21 Kl. 13:00
  • søndag 21.02.21 Kl. 20:15