Eksperimentet Se trailer

Eksperimentet

Regi:
Louise Friedberg
Lengde:
13 30m
År:
2010
Medvirkende:
Ellen Hillingsø, Morten Grunwald, Laura Bro, Kurt Ravn
Land:
Danmark
Språk:
Dansk, kalaallisut/grønlandsk, dansk tekst

I forbindelse med samefolkets dag, som i år også markerer hundreårsjubileet for samemøtet i Trondheim 6. februar 1917, har vi i Tromsø Filmklubb valgt å sette opp denne filmen. 

I 1952 besluttet danske myndigheter å ta 16 grønlandske barn fra deres familier og sende dem til Danmark for å bli "moderne og siviliserte". Etter to år ble de sendt tilbake til Grønland og plassert i barnehjem for å fortsette den danske oppdragelsen og bli eliten i det nye Grønland. Filmen bygger på boken I den bedste mening, som skildrer de faktiske hendelsene på femtitallet. Historien er dessverre ikke unik, det finnes knapt noen urfolk i verden som har vært gjennom lignende erfaringer i møtet med vestlig europeisk kultur.

I forbindelse med samefolkets dag, som i år også markerer hundreårsjubileet for samemøtet i Trondheim 6. februar 1917, har vi i Tromsø Filmklubb valgt å sette opp denne filmen. Selv om den ikke direkte er knyttet opp mot samene som sådan, så er det viktig å vise at samenes møte med storsamfunnet er en historie de deler med de fleste urfolk i verden, dessverre.

Odd-Arild Knutsen

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 11.02.17 Kl. 15:00