EGGS

EGGS

Regi:
Bent Hamer
Lengde:
1t 26m
År:
1996
Medvirkende:
Sverre Hansen, Kjell Stormoen, Leif Andrée, Juni Dahr
Land:
Norge
Språk:
Norsk tale (engelsk tekst)
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Bent Hamer spillefilmdebuterte med denne pussige perlen av en film, et nærstudium av hverdagslig eksentrisitet, familielivets farer og alderdommens monotoni.

Til tonene av Nitimens kjenningsmelodi «Memories of You», tar EGGS oss med til et lite hus i utkant-Norge, der de to brødrene Far og Moe har bodd sammen i en halv evighet. Livet har blitt en vane, rutinene er perfeksjonert etter lang tids trening, om det nå gjelder kaffedrikking, toalettbesøk, husvask eller veiing på baderomsvekta. Tilværelsen og tosomheten er under full kontroll, helt til den dagen Fars milkshakedrikkende og eggesamlende svenske sønn dukker opp.

Med et nøkternt og gjennomarbeidet filmspråk etablerer Hamer en realistisk og humoristisk grunntone som vris på etter hvert som en rekke selsomme hendelser finner sted. Det er lett å trekke linjer til Samuel Becketts absurde skuespill, eller nederlandske Alex van Warmerdams sorte komedier, men først og fremst er EGGS en særdeles hamersk film, med linjer tilbake til kortfilmene han laget før den og spillefilmene som kom etter.

I hovedrollene finner vi to norske skuespillerveteraner, som begge fikk en Amandapris for innsatsen i Eggs. Sverre Hansen hadde en lang karriere ved en rekke teatre, der han spesielt briljerte i komediesjangren, i tillegg til at han var å se i mindre roller i en rekke tv-produksjoner og filmer. Han døde mindre enn et halvår etter at Eggs hadde premiere. Kjell Stormoen jobbet også ved flere teatre rundt om i Norge gjennom et langt arbeidsliv, både som skuespiller, men også i perioder som scenograf og teatersjef, og hadde roller i en rekke filmer.

Eggs ble plukket ut til Quanzaine des Realisateurs i Cannes, turnerte så på filmfestivaler verden over, ble godt tatt imot av norsk filmpresse og kinopublikum, og overrøst med priser. «[Den] ble begynnelsen på en ny æra i norsk film» skriver Jan Erik Holst i sin bok Det lille sirkus, og det er med glede vi byr på et gjensyn med filmen.

Tidligere visninger:

  • torsdag 25.03.21 Kl. 18:00
  • lørdag 27.03.21 Kl. 17:00
  • søndag 28.03.21 Kl. 18:00