EDWARD SAKSEHÅND

EDWARD SAKSEHÅND

Regi:
Tim Burton
Lengde:
1t 45m
År:
1990
Originaltittel:
Edward Scissorhands
Manus:
Caroline Thompson & Tim Burton
Medvirkende:
Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, Vincent Price
Musikk:
Danny Elfman
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Tim Burtons kanskje aller mest personlige film, og den som svært mange Burton-fans elsker høyest.

En gang for lenge, lenge siden laget en gammel oppfinner en skapning som så ut som en gutt og som han kalte for Edward. Men så døde oppfinneren brått før Edward var helt ferdig. Edward ble alene, uten ordentlige hender. I stedet hadde han saksehender, som han kunne klippe de nydeligste kreasjoner med – eller skjære ting med.

Heldigvis kom den snille kosmetikkselgeren Peg på besøk. Hun tok med seg Edward til forstaden Suburbia, og her ble han raskt en populær figur. Men det gikk ikke lang tid før Edward skulle få oppleve at kjærlighet kan være smertefullt, og at verden ikke alltid er så god som man tror.

EDWARD SAKSEHÅND er blant Tim Burtons aller mest personlige filmer; en fargesprakende, melankolsk og humoristisk eventyrfortelling med elementer vi kan kjenne igjen fra både tysk ekspresjonisme, Frankenstein, Edgar Allan Poe, så vel som Burtons egen oppvekst i Burbanks forstadsmiljø.

Johnny Depp og Winona Ryder gjør storslåtte rolletolkninger av Edward og tenåringsjenta Kim. I rollen som den aldrende oppfinneren finner vi dessuten Vincent Price – et av Burtons virkelig store idoler – i sin siste minneverdige rolle før han gikk bort. Filmmusikken til Danny Elfman er minst like fortryllende som scenografien i Suburbia er sukkersøt og pastellfarget.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 07.03.19 Kl. 20:30
  • mandag 11.03.19 Kl. 18:00
  • tirsdag 12.03.19 Kl. 13:00