Eddie & Suzanne

Eddie & Suzanne

Regi:
Arild Kristo
Lengde:
1t 29m
År:
1975
Originaltittel:
Eddie & Suzanne
Manus:
Arild Kristo
Medvirkende:
Sverre Horge, Yvonne Sparrbåge, Lauritz Falk, Edel Eckblad, Ewert Granholm
Foto:
Arild Kristo
Musikk:
Arild Kristo
Land:
Norge
Språk:
Norsk tale
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Torsdagsfilmen

Romeo og Julie, kjærlighet og død på veien.

Både Bonnie and Clyde og Easy Rider var nye filmer da Arild Kristo startet sitt arbeid med Eddie & Suzanne etter å ha vist sitt store talent i kortfilmene Undergrunnen (1966) og Kristo-ball (1967). Han hadde også mange andre forbilder, nybølgefilmene på 60-tallet, og naturligvis hele det antiautoritære klimaet som feiet over Europa på slutten av sekstitallet.

Filmen er en Romeo og Julie-historie, om øm og varm kjærlighetet, en road-movie og en tragedie – tidløs, naiv og solid. Filmen sjarmerer sågar med sine banaliteter og har en glød som etablerte Arild Kristo som en begavet billedregissør også i spillefilmformatet. Eddie er løslatt på prøve, reiser til Sverige og forelsker seg i Suzanne, datteren til en tyrannisk politimester. Faren vil sette en stopper for forholdet, men sammen rømmer de to unge på Eddies motorsykkel via København til Paris og Marseilles.

Det tok Kristo seks år å få ferdig filmen på grunn av pengemangel. Bjørn Granum skrev ro-sende i Arbeiderbladet: “Her er det bilder som en bare ikke har sett maken til i noen norsk film noen gang”, og videre ”Han må ikke bli en av våre altfor mange én-filmsregissører”. Men slik gikk det. Arild Kristo, som døde i 2010, etterlot seg denne ene spillefilmen, to kortfilmer og en serie utsøkte fotografier

Tidligere visninger:

  • torsdag 05.05.11 Kl. 18:00