EASY RIDER Se trailer

EASY RIDER

Regi:
Dennis Hopper
Lengde:
1t 34m
År:
1969
Medvirkende:
Phil Spector, Robert Walker jr., Carrie Snodgress, Warren Finnerty, Carmen Phillips, Peter Fonda, Luke Askew, Toni Basil, Dennis Hopper
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, utekstet
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

To kompiser fullfører en lukrativ dopdeal som gir dem økonomisk frihet til
å virkeliggjøre en drøm: Å krysse storparten av USA på motorsykkel, fra Los Angeles til Mardi Gras-festivalen i New Orleans, en ferd som tar oss med gjennom et tverrsnitt av det amerikanske samfunnet, fra hippie-kollektivene til småbyene. En slags jakt på den amerikanske drømmen, etter mening og forståelse. 

Filmen er ofte katalogisert som en biker-film, uten å ha noe mer felles med den genren enn de tunge Harley Davidson-syklene de bruker som transportmiddel. På en måte ligger den mellom de tidlige landeveisfilmene som You Only Live Once (Lang 1937), Detour (Ulmer 1945) og They Live By Night (Ray 1948), og de mer intellektuelt orienterte europeiske filmene fra tidlig på 60-tallet, ispedd en god porsjon energi og problematikk fra hippie-bevegelsen. Easy Rider er en intellektuell ungdomsfilm for en generasjon på leting etter frihet og et selvstendig uttrykk. Nettopp derfor traff den folk på hjemmebane, og vendte en spådd lavbudsjettsfiasko til en enorm suksess.

Hvorfor har filmen greid å treffe stadig nye generasjoner, og hvorfor har den stadig noe å si til generasjoner som aldri har sett en vaskeekte hippie? Er det musikken, smakfullt valgt ut blant artister som senere har blitt legender, eller er det fotograferingen til L. Kovacs, som fanger inn storslagne bilder fra et mangesidig USA? Dette er nok elementer som har gjort sitt til storheten i filmen, men hovedtyngden ligger i fremstillingen av den totale frihet, av drømmen som mange av oss selv sitter med, men som de færreste får virkeliggjort, av en reise i Jack Kerouacs ånd, hvor reisen og opplevelsene er viktigere enn målet.

Kjell Runar Jenssen/red. Trondheim filmklubb

Trivia: Jack Nicholson dukker opp i en mindre rolle som en alkoholisert advokat. Han hadde på den tiden egentlig bestemt seg for å legge skuespillerkarrieren på hylla, men suksessen han fikk med EASY RIDER gjorde at han ombestemte seg.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

NB! Filmen vises uten undertekster.

Tidligere visninger:

  • lørdag 10.09.16 Kl. 15:00