Dykkerklokken og sommerfuglen [35mm] Se trailer

Dykkerklokken og sommerfuglen [35mm]

Regi:
Julian Schnabel
Lengde:
1t 52min
År:
2007
Originaltittel:
Le scaphandre et le papillon
Manus:
Ronald Harwood & Jean-Dominique Bauby
Medvirkende:
Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny
Foto:
Janusz Kaminski
Land:
Frankrike, USA
Språk:
Fransk (norsk tekst)
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket

Den sanne historien om Elle-redaktør Jean-Dominique Bauby, som i en alder av 43 år ble rammet av et slag som lammet hele kroppen hans, bortsett fra det venstre øyet

Året er 1995, og den profilerte familiefaren og sjefsredaktøren av franske Elle, Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) rammes av hjerneslag. På et blunk går livet hans fra å være fylt med vakre kvinner og fester, til å dreie seg om å lære å kommunisere på nytt.

Bauby rammes av såkalt locked-in-syndrom, en tilstand som lammer hele kroppen, bortsett fra hjernen. Fanget i sin egen kropp blir han pleietrengende, ute av stand til å kommunisere med annet enn sitt venstre øyelokk, som fortsatt fungerer.

Gjennom å blunke med øyelokket i et morselignende kodesystem dikterer Bauby en bok til sin assistent. Boken er basert på minner, opplevelser, overveielser og drømmer. I sitt ultimate fangenskap finner han en slags frihet i det å kunne tenke fritt.

Filmen er basert på en sann historie. Jean-Dominique Bauby dikterte faktisk en hel bok. Få dager etter at den ble utgitt døde han, 45 år gammel.

Tidligere visninger:

  • lørdag 09.09.23 Kl. 19:30
  • tirsdag 12.09.23 Kl. 20:15