DREP IKKE EN SANGFUGL

DREP IKKE EN SANGFUGL

Regi:
Robert Mulligan
Lengde:
2t 9m
År:
1962
Originaltittel:
To Kill a Mockingbird
Medvirkende:
Gregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford, John Megna, Ruth White
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl. - Atticus Finch

Innimellom viser vi i Tromsø Filmklubb klassikere som vi mener folk bør ha sett. DREP IKKE EN SANGFUGL er en slik film.

Den er basert på Harper Lee’s bestselgende roman fra 1960. To år etter kom filmen, regissert av Robert Mulligan. Den ble nominert til åtte Oscar, og vant tre. Walt Disney skal angivelig ha sett den under en personlig kreativ tørke, og utbrutt: That’s the kind of movie I would like to make!. Musikken er gripende og vakker, laget av Elmer Bernstein, og det amerikanske filminstituttet har rangert det som det 13. beste filmlydsporet gjennom tidene.

Handlingen utspiller seg i en liten sørstatsby i USA i 1930-årene under den amerikanske depresjonen. Atticus Finch er advokaten som tar på seg oppdraget ingen andre vil ha; å forsvare en svart mann som er uskyldig anklaget for å ha voldtatt en hvit kvinne. Finch regnes som et forbilde for advokater over hele verden på grunn av sin rettferdighetssans og mot. Historien sees gjennom øyene til Finchs’ datter Scout, som sammen med sin bror Jem brått får et møte med livets mørkere sider. Mary Bedham som spiller Scout, ble nominert til Oscar for sin tolkning. Sitatet ovenfor er et råd faren gir sine to barn.

Filmen dekker mange ulike temaer, og dette er med på å gjøre den så interessant. Den skildrer livet i sørstatene under 30-årenes depresjon, raseskillet, spørsmål om etikk og moral, og datidens rettsvesen. Samtidig er det en oppveksthistorie, om oppdragelse, familie, og om å innse at verden ikke bare er et trygt og fint sted. Den gjør sterkt inntrykk, og er en klassiker man burde få med seg.

Trivia: Philip Alford, som spiller Jem, dro bare på audition for rollen fordi han slapp en dag på skolen.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 06.10.18 Kl. 15:00