Dogville

Dogville

Regi:
Lars von Trier
Lengde:
2t 57m
År:
2003
Originaltittel:
Dogville
Manus:
Lars von Trier
Medvirkende:
Nicole Kidman, Stellan Skarsgård, Lauren Bacall, Paul Bettany, Chloë Sevigny
Land:
Danmark
Språk:
Engelsk, norske tekster
Distribusjon:
Columbia TriStar Nordisk
Tilhører tema:
Lars von Trier

Dogville er et filosofisk drama med Nicole Kidman, Lauren Bacall, Chloë Sevigny, Paul Bettany, Stellan Skarsgård, Udo Kier, og James Caan. Filmen er den første i Von Triers triologi "USA - Land of Opportunities". Oppfølgeren Manderlay kom i 2005, men den tredje, Wasington, lar fortsatt vente på seg.

Von Trier har laget et minimalistisk drama med et klassisk hovedelement i bunn: Det ondes problem. Det har han gjort via den kristne tankegangen om Den lidende menneskedatter prisgitt menneskene. Med rett til å holde dommedag over dem til slutt.

Filmens form er forenklet. Handlingen utspiller seg på ett eneste stort gulv, der gater, vegger og dører kun er markert med krittstreker. Det virker kuriøst i begynnelsen. Men det tar ti minutter å akseptere og en halv time å glemme.

I filmen følger vi Grace, en vakker flyktning som kommer til en 30-tallets småby i USA. Hun er på flukt. Men får en slags tilflukt i landsbyen. Men hun må betale for seg. Det går fra utnyttelse, via undertrykkelse og fornedrelse, inntil hun til slutt totalt forrådes.

Jesus-parallellen er mer enn tydelig. Men slutten blir annerledes. Og det virker som von Trier leker med tanken på hva Gud egentlig må ha vært fristet til å gjøre, hvis hans for-bannelse over menneskene ble ført ut i livet.

Von Trier går i Dogville løs på noen av tilværelsens aller største spørsmål.