HET ETTERMIDDAG

HET ETTERMIDDAG

Regi:
Sidney Lumet
Lengde:
2t 5m
År:
1975
Originaltittel:
DOG DAY AFTERNOON
Medvirkende:
Al Pacino, John Cazale, James Broderick
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, med norske undertekster
Aldersgrense:
15 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

HET ETTERMIDDAG er et krimdrama med sterke politiske og satiriske overtoner.

22. august 1972. Tre menn prøver å rane en bank. Alt som kan gå galt går galt. En av de rømmer før ranet i det hele tatt har begynt, en annen starter en brann som raskt tiltrekker seg oppmerksomhet utenfra, og de finner nesten ingen penger. Kort tid etter er banken omringet av politi og et neglebitende drama og mediesirkus av de sjeldne utspiller seg over de nærmeste timene.

Al Pacinos Sonny har et behov for penger for å finansiere sin kjærestes kjønnsoperasjon, og samfunnets dører er lukket for han. Bankranet fungerer som en katalysator for en studie av politisk og økonomisk ulikhet, samt kjønnsrettigheter.

Sidney Lumet var inne i sin store gullperiode på 70-tallet. Etter pangdebuten med 12 edsvorne menn hadde han laget gode, men noe oversette filmer. New Hollywood-bølgen passet hans energiske og improvisatoriske stil som hånd i hanske. Lumets nære kjemi med skuespillere er sentral for filmen, og løfter den over lignende filmer i sjangeren. Hans blikk for de svake og sosialt utsatte tilfører filmen en nerve og emosjonell kjerne som er få filmer forunt.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • onsdag 11.11.20 Kl. 21:00