DØDEN PÅ OSLO S | SPESIALVISNING OG BOKBAD
- Tilhører tema:
- Cinematekene i Norge
Velkommen til en spesialvisning av en av 90-tallets store norske klassikere, med påfølgende boklansering med filmkritiker og forfatter Einar Aarvig.
Kjærlighet og mørke bakgater i Oslo anno 1990.
Døden på Oslo S kom feiende som et friskt pust da den hadde premiere i august 1990. Filmen ble en stor publikumssuksess, et samstemt kritikerkorps roste filmen og nordmenn, med ungdom i spissen, valfartet til kinoene. Endelig en film som kommuniserte med de unge, på deres premisser, uten å bli anstrengt kul eller for politisk korrekt. Filmen ble berømmet for friskt filmspråk, god karakterinstruksjon og sitt aktuelle tema fra vrangsiden av det norske samfunnet.
Døden på Oslo S er basert på Ingvar Ambjørnsens boksuksess for ungdom, noe som selvsagt beredte grunnen for filmens store nedslagsfelt blant publikum. Sammen med de ganske uskyldige Oslo-guttene Pelle og Proffen får vi et innblikk i tilværelsen til ungdom som lever livene sine på gata og i kondemnerte gårder med stoffmisbruk og prostitusjon. Filla og Stein vanker i miljøet, men bor på et guttehjem der forstanderen har skumle opplegg på gang. Så treffer Pelle Lena og forelsker seg. Men Lena har et problem, et stort problem, og en dag forsvinner hun.
Døden på Oslo S er nå nyrestaurert i en flott digital utgave for serien Norske Filmklassikere, og historien bak filmen er også blitt bok, ført i pennen av Einar Aarvig.
Aarvig vil holde en innledning før filmen, og etter visningen delta i en samtale om boken med John-Kristian Dalseth, programsjef ved Cinemateket.
Døden på Oslo S er en av norgeshistoriens definitive filmklassikere – den satte publikumsrekorder og skapte begeistring i en tid hjemlige produksjoner slet med dårlig rykte og elendige besøkstall.
Hvordan kunne det skje – og hvorfor ble det egentlig laget film av Ingvar Ambjørnsens roman om Pelle & Proffen? Hva sier Eva Isaksens film om hovedstaden i 1990? Hvilke konsekvenser fikk suksessen for de unge skuespillerne?
Og hvorfor ble Døden på Oslo S latterliggjort ti år senere – for deretter å bli en hyllet Nationaltheatret-suksess på Økern i 2023?
Gjennom intervjuer med blant andre Ingvar Ambjørnsen, Eva Isaksen, Håvard Bakke, Lee Figenschow, Kjartan Kristiansen, Bjørn Sundquist og Harald Eia forsøker boken - muligens Norges første oral history - å finne svar.
Einar Aarvig er filmkritiker med bakgrunn fra TV 2, Filmmagasinet, Vårt land, Dagbladet, Z Filmtidsskrift, Aftenposten, P4, Rushprint og Plan Tidsskrift for byutvikling.