DØDEN I VENEDIG

DØDEN I VENEDIG

Regi:
Luchino Visconti
Lengde:
2t 10m
År:
1971
Originaltittel:
Morte a Venezia
Medvirkende:
Dirk Bogarde, Bjørn Andersen, Silvana Mangano
Land:
Italia, Frankrike, USA
Språk:
Italiensk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

En vakker filmatisering av en av litteraturens store klassikere, og en storslagen film om livet og døden, om alderdom og lengsel etter ungdom, og om skjønnhet og lidenskap.

Komponist Gustav von Aschenbach dyrker den klare logikken og forsøker å bygge opp et strengt musikalsk system i sine verk, men hans avantgardistiske kunst bringer ham på kollisjonskurs med den offentlige mening. Framføringen av verkene hans ender ofte i skandale. Oppstyret går ham til slutt på nervene og han bestemmer seg for å ta en ferie. Møtet med Venezia, en by som langsomt råtner og synker i havet, blir et vendepunkt for den middelaldrende kunstneren. Aschenbach biter seg fort merke i en av de andre hotellgjestene. Den unge, polske gutten Tadzio er så vakker at komponisten nærmest blir besatt av hans androgyne skjønnhet.

På samme tid blir Venezia rammet av en kolera-epidemi. Myndighetene informerer ikke turistene, i frykt for at de vil forlate byen. Likevel begynner selvfølgelig hotellgjestene etter hvert å forstå at noe er alvorlig galt. Aschenbach bestemmer seg for å dra, men ombestemmer seg så plutselig og blir igjen på Lido for å få være i nærheten av den unge Tadzio.

DØDEN I VENEDIG er basert på Thomas Manns berømte kortroman fra 1912 om forfatteren Gustav von Aschenbach. Mann bygde hovedsakelig skildringen på opplysninger om komponisten Gustav Mahler som døde i 1911. I filmen blir forfatteren til komponist og likheten med Mahler enda tydeligere. Visconti bruker adagio-satsen fra Mahlers femte symfoni som filmens tema, og fletter notater fra Mahlers dagbøker inn som flashbacks i Aschenbachs historie, blant annet en diskusjon mellom Mahler og Schönberg. Ellers har Visconti i stor grad vært tro mot romanen. Bildene er bygget opp i detalj slik Mann beskrev dem.

Tidligere visninger:

  • mandag 04.02.19 Kl. 18:00