Døden er et kjærtegn

Døden er et kjærtegn

Regi:
Edith Carlmar
Lengde:
1 time, 32 min.
År:
1949
Medvirkende:
Claus Wiese, Bjørg Riiser-Larsen, Ingolf Rogde, Gisle Straume, Einar Vaage
Land:
Norge
Språk:
Norsk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Kyssene hennes kunne vekke døde.

Med DØDEN ER ET KJÆRTEGN debuterte filmregissør Edith Carlmar med et brak. En skandale, mente visse kritikere om filmen, og i Kristiansand gikk de så langt at de nektet å vise den. I Oslo ble premieren virkelig dramatisk da en mann truet med å skyte regissør Carlmar. Hva var det da som provoserte slik med Døden er et kjærtegn? Årsaken lå i filmens utilslørte erotiske skildringer, både visuelt og verbalt.

Tilfeldigheter fører den unge bilmekanikeren Erik Hauge sammen med den noe eldre direktør-fruen Sonja. Det begynner som en flørt over bilpanseret, men ender til slutt i totalhavari etter en vill ferd på begjærets motorvei. De to dras mot hverandre og forsaker på hver sin kant sitt nåværende liv for å være sammen. Erik gir slipp på jobb, leilighet og sin naive og husmorsøte forlovede Marit, mens Sonja skiller seg fra sin rike direktørmann. Samlivet blir imidlertid ikke helt som forventet etter at de har giftet seg.

Døden er et kjærtegn har klare trekk fra film noir-genren både stilistisk og tematisk. Det er et mørkt, psykologisk kjærlighetsdrama som fortelles i lekre svart-hvitt bilder der stemningen preges av klaustrofobi og skjebnen lurer i skyggene.

Filmen vises som en del av vårt tema om FILM NOIR.

Omtale fra Filmklubbforbundet.

Trivia: Døden er et kjærtegn er den første norske filmen regissert av en kvinne.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 23.04.16 Kl. 15:00