Dobbelt erstatning Se trailer

Dobbelt erstatning

Regi:
Billy Wilder
Lengde:
1 time, 47 min.
År:
1944
Originaltittel:
DOUBLE INDEMNITY
Medvirkende:
Freddy MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, Porter Hall, Jean Heather
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Yes, I killed him. I killed him for money - and a woman - and I didn’t get the money and I didn’t get the woman. Pretty, isn’t it?

Enkelte vil ha det til at det kun fines tre ekte film-noir filmer her i verden: Malteserfalken, The Big Sleep og DOBBELT ERSTATNING. Man kan være uenig i at det bare finnes tre, men at denne er en av de første og viktigste noir-filmene er det vanskelig å være uenig i.

Filmen ble regissert av Billy Wilder som også gjorde filmer som The Seven Year Itch, Sunset Boulevard og Some Like it Hot. Han baserte filmen på en bok av James M. Cain og fikk hjelp av Raymond Chandler til å lage manuset. Resultatet ble en film full av kjappe replikker, tvilsom moral og underlige motiver.

Walter Neff (Fred MacMurray) er en forsikringsmann som en kveld ringer på døra til Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck) for å høre om hennes mann vil kjøpe fornye en bilforsikring. Han er ikke hjemme, men det er Phyllis. Dermed begynner de å snakke sammen og snart har de lagt en plan for det perfekte mord (som selvfølgelig vil gi dem masse penger). Her kommer vi allerede til et av de større mysteriene med filmen: hvorfor gjør de det? Hva er det som gjør at de velger å ta livet av mannen til Phyllis? Penger? Sex? Spenning? Filmen gir ikke noe godt svar på det, uten at det føles som et tap. Dette er en tross alt en film som kjennetegnes av stil, ikke av gjennomtenkte plot.

Her er vi ved kjernen til noe av det som gjør DOBBELT ERSTATNING til en klassiker, nemlig stil. Filmen er fotografert av John Seitz og bidro til å utvikle noir-stilen med bruken av skygge, skarpe vinkler og dystre, urbane bilder. Det er en av de første og en av de beste. Mer trenger vel ikke å sies?

Filmen vises som en del av vårt tema om FILM NOIR.

Tekst: Mats Larssen, Tromsø Filmklubb

Trivia: Regissør Billy Wilder fikk hele 21 Oscarnominasjoner gjennom sin karriere, der i blant to nominasjoner for DOBBELT ERSTATNING.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 20.04.16 Kl. 21:00