ISLANDSK FILMUKE: DJEVELØYA [35mm]

ISLANDSK FILMUKE: DJEVELØYA [35mm]

Regi:
Fridrik Thor Fridriksson
Lengde:
1t 43m
År:
1996
Originaltittel:
Djøflaeyjan
Manus:
Einar Kárason
Medvirkende:
Baltasar Kormákur, Gísli Halldórsson, Sigurveig Jónsdóttir, Halldóra Geirhardsdóttir, Sveinn Geirsson, Gudmundur Óla
Land:
Island
Språk:
Islandsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Islandsk filmuke

En av tidenes største filmsuksesser fra Island!

Islandske vikinger fant Amerika i det niende århundre. Men, som Oscar Wilde sa, de var taktfulle nok til å gi det fra seg igjen. Tusen år senere, under 2. verdenskrig, okkuperte ca. 100 000 amerikanske soldater Island med dets 144 000 innbyggere. Amerikanerne var derimot ikke innstilt på å gi noe fra seg, så de beholdt en militærbase der lenge etter at krigen var slutt.

Under okkupasjonen erklærte Island seg selvstendig fra Danmark, og samtidig tiltok folkevandringen fra den fattige landsbygda inn til hovedstaden Reykjavik - mulighetenes og rikdommens by. Amerikanerne flyttet etter hvert ut av Reykjavik til flybasen Keflavik, men de lot brakkene stå igjen til glede for husløse islendinger.

Og det er i brakkebyen Camp Thule vår historie finner sted. Vi følger den noe spesielle familien til sannsigersken Karolína og deres omgangskrets. Familien bebor campens største brakke og nyter en viss anseelse blant naboene. Riktignok er Karolína nokså gal, men hun kan se fremtiden i kortene sine og har dessuten en helt selvfølgelig evne til å få det som hun vil. Og riktignok er ektemannen Tommi en tøffelhelt, hvis hovedfunksjon i hjemmet er å finansiere resten av familiens viderverdigheter, men han stiller alltid opp for andre og er kanskje den eneste i Camp Thule som helt og fullt kan sies å ha fornuften i behold. At Karolínas datter Gógó reiser til Amerika med sin offiser-ektemann gir også grobunn for en viss status.

For ikke snakke om den dagen Gógós sønn Baddi, etter et opphold i Amerika, vender tilbake med Ray-Bans, lærjakke, cabriolet og tidsriktige amerikanske slanguttrykk. At han utvikler seg til å bli en belastning for omgivelsene får så være. I tillegg til Baddi har Gógó enda to voksne barn som holder hus i besteforeldrenes brakke: Dollí sliter som best hun kan for å skape et hjem, og avreagerer ved å herse med sin puslete ektemann Grettir og sin like puslete bror Danni.

Og Danni, han lar sjenansen ta fullstendig overhånd og lar den ene sjansen etter den andre gå i fra seg, inntil det en dag skjer ting som gjør at til og med han får nok. Naboene i Camp Thule er ikke mindre fargerike og i tillegg blir vi presentert for slektninger som har valgt å distansere seg fra det å bo i brakker, og som har et heller anstrengt forhold til penger.

Filmen har hatt en enorm suksess på Island, og er siden premieren i 1996 sett av over en tredjedel av landets befolkning.

Innledning ved Sigríður Dalmannsdótir. Har bodd i Tromsø siden 2009 og jobber som forsker på Norsk Institutt for Bioøkonomi. Setter pris på den varme nordnorske folkesjela, den vakre naturen og det arktiske miljøet, samt kulturen og de nordnorske sommervisene – men savner de varme kildene på Island!

Den islandske filmuken arrangeres i samarbeid med Islandsforeningen i Tromsø og Foreningen Norden.

Filmen vises fra flott 35mm-format.

Tidligere visninger:

  • lørdag 23.03.19 Kl. 17:30