DJEVELENS RYGGRAD

DJEVELENS RYGGRAD

Regi:
Guillermo del Toro
Lengde:
1t 48 min
År:
2001
Originaltittel:
El Espinazo del diablo
Medvirkende:
Marisa Paredes, Eduardo Noriega, Federico Luppi, Fernando Tielve, Íñigo Garcés
Land:
Spania/Mexico
Språk:
Spansk tale, engelske undertekster
Aldersgrense:
15 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Djevelens ryggrad er en mørk og nervepirrende spøkelseshistorie med den spanske borgerkrigen som bakgrunn.

Året er 1939, og den spanske borgerkrigen går mot slutten. En stor og tung murbygning huser barn som er forlatt av den republikanske militsen og politikere som har meldt seg frivillig til kampen mot Franco. Hit kommer den tiårige Carlos, og når han han blir tildelt seng nummer 12, begynner de andre barna å bli urolige. Men plutselig er det ikke bare barnas stemmer han hører rundt seg, hviskende i korridorene. En stemme fra den andre siden prøver å komme i kontakt med Carlos. Det er den døde Santi, som hviskende forteller om barnehjemmets mørke, dystre fortid.

Del Toro dyrker den sitrende uthalingen av tid og forventning, og sikrer en psykologisk, nervepirrende spøkelseshistorie som får det til å gå kaldt nedover ryggen og nakkehårene til å reise seg. Filmen er full av religiøse symboler, og del Toro bruker flittig av katolske motiver i kombinasjon med okkulte fenomener og symbolikk. Men Djevelens ryggrad er også en politisk allegori over den brutale borgerkrigen som foregår rett utenfor guttehjemmets murer.

Guillermo del Toro har selv uttalt at Djevelens ryggrad er favoritten blant hans egen filmer, og at den kan sees på som et «søsken» til Pans labyrint (2006).

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Billetter:

  • lørdag 16.10.21 Kl. 15:00