DEN STORE ILLUSJONEN

DEN STORE ILLUSJONEN

Regi:
Jean Renoir
Lengde:
1t 57min
År:
1937
Originaltittel:
La grande illusion
Medvirkende:
Pierre Fresnay, Erich von Stroheim, Jean Gabin, Julien Carette
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk tale (engelsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

"Grenser er noe usynlig og menneskeskapt".

Kun to korte år før den andre verdenskrigen laget Jean Renoir sitt mesterverk, Den store illusjonen. Vi møter to franske offiserer under den første verdenskrigen, aristokraten de Boëldieu og arbeiderklassemannen Marèchal, når flyet deres blir skutt ned av den tyske offiseren van Rauffenstein. Tyskeren inviterer dem til lunsj, og finner ut at han og de Boëldieu har felles kjente, før han sender dem videre til fangeleiren Hallbach. Der møter de franskmannen Rosenthal. De tre prøver å more seg så godt det lar seg gjøre, og setter blant annet opp et talentshow. De rømmer, men blir tatt til fange og sendt til en ny leir. Til slutt havner de i Wintersborn, et garantert fluktsikkert slott fra middelalderen, der Rauffenstein har overoppsynet.

Selv om Den store illusjonen er en krigsfilm, eller rettere en antikrigsfilm, er det ikke selve krigen som er det viktigste her, den utgjør bare den ytre rammen. Den sentrale konflikten og dramatikken ligger i forholdet mellom de fire mennene. Gjennom dem viser Renoir hvordan klasse, nasjonalisme og fordommer bygger og ødelegger relasjonene mellom folk som har en ting til felles – deres menneskelighet.

Filmen vant som den første ikke-engelskspråklige filmen noensinne, Oscar for beste film i 1939, og regnes den dag i dag som en av tidenes aller beste filmer. Anbefales på det varmeste!

Tidligere visninger:

  • tirsdag 07.09.21 Kl. 20:45
  • onsdag 08.09.21 Kl. 18:15