Demensdagene: Bonki + Prima Donna

Demensdagene: Bonki + Prima Donna

Lengde:
19 min. + 31 min.
År:
2014
Land:
Norge
Språk:
Norsk / Samisk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Demensdagene i Tromsø

BONKI er en spennende film som forteller om samer og den fortielsen som det samiske fremdeles er utsatt for. Den forvirrede gamle mannen Nils tilbringer dagene sine på et omsorgshjem. Han får et spesielt bånd til den nye vikarsykepleieren Karen, men er hun i stand til å hjelpe han med hans siste ønske?

Karakterene er realistiske og historien har en uventet slutt som overrasker. Den handler om enkeltmenneskets dype kunnskap med røtter til samisk religion, og hvordan en betent politisk situasjon kan bidra til utslettelsen av historisk kunnskap for all ettertid. Spørsmålet som til slutt henger i luften er om det er mange slike skjebner rundt omkring.


PRIMA DONNA er en dokumentarfilm om tre nederlendere med frontotemporal demens (FTD) og deres familier.

Agnes van Middelaar (57) lider av semantisk demens,- en FTD-form hvor pasienten gradvis mister kjennskap om ord og objekter. Hun kan ikke lenger leve seg inn i andre menneskers situasjon, har utviklet sære ritualer, og hun utviser tvangspregede og noen ganger barnlig adferd. For ektefellen Piet, så vel som for andre familiemedlemmer, er dette en betydelig belastning. Dagsenteret, som hun kommer på, har satt sammen et spesielt program for å få hende til å føle seg bedre tilpass.

Anne Serine Fottland vil holde innledning før visningen.

Arr: Demensdagene i Tromsø

Gratis inngang.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 22.09.15 Kl. 21:00