De ville svanene

De ville svanene

Regi:
Michael Tchekhanovsije, Vera Tchekhanovsije
Lengde:
61
År:
1984
Manus:
Eugenid Ryss og Leonid Trauberg
Musikk:
Alexander Varlamov
Land:
Russland
Distribusjon:
Actionfilm
Tilhører tema:
Tromsø barnefilmklubb

H.C Andersen eventyr, russisk tegnefilm. En kombinasjon anbefales. Som i alle eventyr handler det om en konge, prinser og prinsesser og ikke minst dronninger.

Kongen er enkemann og savner sårt sin kone, tross sine 11 kjekke sønner, og sine søte datter, Eliza. Etter en passende sørgetid reiser kongen ut i verden for å finne en ny kone. Hans 12 barn synes det er leit, men trøster seg med hverandre i felles lek og moro. Kongen drar langt og lenge rundt. Etter mange måneder kommer han tilbake med en vakker og stolt kvinne, som er hans nye kone. Kongen er glad i henne og aner ikke at hun i virkeligheten er en ond heks. Barna ser det og blir forferdet.

Den første natten lister den nye dronningen seg opp av sengen mens kongen sover og forsøker å forhekse Eliza, men lykkes bare å forandre hennes utseende. I fullt sinne kaster hun seg over de 11 sovende kongssønnene og vil forvandle dem til gribber. Hun mislykkes delvis, slik at de blir svaner i stedet. De 11 svanene flyr forskrekket bort.

Dagen etter våkner Eliza, men finner ikke sine brødre. Hennes far, kongen, kjenner henne ikke igjen og ber hundene jage henne. Forskrekket flykter hun, men til alt hell kjenner hundene henne igjen og hun slipper unna uten skader. Hun vandrer fortumlet rundt og blir tatt vare på av en snill gammel kone. I mellomtiden leter hennes brødre etter henne. De leter lenge, inntil de en lykkelig dag finner henne. De forteller at de bor i en hule i et land på andre siden av havet. Hver natt er de mennesker, men om dagen forandres de til svaner. De fletter et nett og frakter Eliza med seg over havet. På en klippe hviler de, her treffer Eliza en klok kråke, som forteller at hun kan redde brødrene sine, dersom hun samler brennesle på kirkegården og vever brynjer til dem, men hun må ikke snakke ett eneste ord, mens hun gjør det, ellers dør hennes brødere. Eliza er glad i sine brødre og setter i gang med oppgaven så snart de er fremme i det fremmede landet. Det er hardt arbeid, hendene hennes blør mens hun arbeider.

I landet hersker en snill konge, som er ute på jakt. Han treffer på den vakre Eliza, og blir sporenstreks forelsket. Han tar med seg den stumme piken til slottet og gifter seg med henne. Eliza er glad i kongen, men er fortsatt stum, mens hun strikker brynjene. Snart er hun nesten ferdig, men må ha mer brennesle på kirkegården. En natt går hun dit, men blir sett og blir beskyldt for å være heks. Kongen tror det ikke og trygler henne om et eneste benektende ord. Eliza holder seg fortsatt stum mens hun febrilsk jobber videre på brynjene. På bålet står hun og strikker mens bødlen tenner bålet. Hennes brødre har lett etter henne, og finner henne akkurat i det øyeblikk bålet er tent, og den siste brynjen er ferdig. Snart står de 11 brødrene der, forandret til mennesker, og forsvarer sin søster - alle er lykkelige til sine dager ende!

Tidligere visninger:

  • lørdag 16.03.13 Kl. 12:00