DE DØDES TJERN

DE DØDES TJERN

Regi:
Kåre Bergstrøm
Lengde:
1t 16m
År:
1958
Medvirkende:
Henki Kolstad, Henny Moan, Bjørg Engh, Erling Lindahl, Georg Richter
Land:
Norge
Språk:
Norsk tale (utekstet)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Som en klassisk grøsser, utspiller handlingen i DE DØDES TJERN seg dypt inne i de norske skoger, langt unna sivilisasjonen. Kriminalforfatter Bernhard Borge og hans kone Sonja, psykoanalytiker Kai Bugge, tidsskriftredaktør Gabriel Mørk, jurist Harald Gran og hans forlovede Liljan Werner er seks venner som skal besøke Bjørn Werner (Liljans bror) på hytta hans ved det sagnomsuste Blåtjern. Vennene forstår raskt at noe er galt når de ser at Bjørn er forsvunnet, og finner hunden hans drept nede ved tjernet. Ikke lenge etter forsvinner også en av gjestene.

Atmosfæren i og rundt hytta bærer preg av tre dystre dødsfall som hendte for over hundre år siden, da Tore Gråvik, mannen som bygde hytta, tok livet av både søsteren sin, elskeren hennes, og seg selv. Ryktene sier at mannens ånd går igjen og besetter alle som bor på hytta til å drukne seg i tjernet. De mystiske forsvinningene, kombinert med sagnet om Gråvik og de lumske kreftene rundt vannet, får en dyp påvirkning på gjestene når de begynner å etterforske nærmere.

DE DØDES TJERN er filmadapsjonen av André Bjerkes bok med samme navn, og denne overnaturlige krimmen er blitt ansett som en av de store norske filmklassikerne. Musikken er mystisk, og naturbildene er som tatt ut av et typisk norsk eventyr.

Om ikke så lenge kommer det en nyinnspilling av filmen på kino. Dette er en fin sjanse til å få sett originalen på det store lerretet først, og så finne ut om norsk grøss var best på 50-tallet eller nå.

Tekst: Pia Bondø

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap kjøpes i døra før hver forestilling.

Tidligere visninger:

  • onsdag 25.09.19 Kl. 21:00